Taurus Energy föreslår företrädesemission och riktad emission till Lantmännen (Finwire)

2015-09-24 13:36
Styrelsen i Taurus Energy föreslår att årsstämman den 20 november godkänner en företrädesemission och en riktad emission som tecknas av Lantmännen, samt att acceptera ett garantiåtagande från dem. Det framgår av ett pressmeddelande.

Villkoren i nyemissionen innebär att tio gamla A- eller B-aktier ger rätt att teckna en ny B-aktie för teckningskursen 1,35 kronor per aktie. Det innebär att 7,55 miljoner B-aktier kommer att emitteras och bolaget kommer vid fullteckningen av företrädesemission att tillföras 10,2 miljoner kronor.

Bakgrunden till den riktade emissionen är att Taurus Energy saknat en stabil huvudaktieägare sedan Forskarpatent Syd i ett överordnat beslut avyttrat sina aktier till bland annat forskare som bidragit med patent till Taurus Energys patentportfölj.

Styrelsen föreslår årsstämman att bolaget riktar en emission om 3,09 miljoner A-aktier till Lantmännen ekonomisk förening med teckningskursen på 1,62 kronor per aktie. Den riktade emissionen tillför bolaget 5,0 miljoner kronor.

Styrelsen har, under förutsättning att årsstämman med 90 procent majoritet röstar för den föreslagna riktade emissionen, accepterat Lantmännens erbjudande om att utan garantiersättning, garantera tecknandet av aktier i företrädesemissionen upp till ett belopp om 5,0 miljoner kronor. Styrelseledamoten Bengt Olof Johansson, vd i Lantmännen Agroetanol, har inte deltagit i beslutet.

- Det skulle glädja mig som vd om stämman delar styrelsens och min uppfattning om att bolaget behöver en industriell huvudaktieägare för sin fortsatta verksamhet med utveckling av teknologi för miljövänlig etanolproduktion från cellulosamaterial, samt vidare bearbetning av marknaden för sådan teknologi. Jag uppfattar även Lantmännens garantiåtagande som mycket generöst, säger Taurus Energys vd Fredrik Weschke i en kommentar.

- Taurus Energy verkar inom samma område som vi och har varit framgångsrika. När vi har fått frågan om ett närmare ägarsamarbete har vi lyssnat och funnit att vi kan ha ömsesidigt utbyte av varandra, säger Carl von Schantz, ordförande i Lantmännen Agroetanol.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Taurus Energy B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -