SKOG
SVAG KRONA RÄDDAR BRANSCHEN - SKOGSINDUSTRIERNA (Direkt)

2015-09-17 12:14

STOCKHOLM (Direkt) Den globala ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara relativt svag, med USA, Storbritannien och Tyskland som draglok. För de forna tillväxtländerna i BRICST-gruppen (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika och Turkiet) går utvecklingen överlag åt fel håll.

Svensk skogsindustri räddas dock av den svaga svenska kronan.

Den bilden gav Skogsindustriernas chefekonom Mats Kinnwall vid en pressträff på torsdagen, med anledning av att branschorganisationens kvartalsrapport presenterades.

"Jag tror inte så mycket på de officiella kinesiska BNP-talen. Ser man till andra faktorer tyder de på att ekonomin växer betydligt långsammare än 7 procent", sade han.

För Brasilien och Ryssland är tillväxten negativ och för Sydafrika samt Turkiet oroande låg. Endast Indien visar god tillväxt i nivå med Kinas officiella tal. Indien står dock bara för 3 procent av den globala ekonomin, påpekade Mats Kinnwall vidare.

Det exportberoende Sverige hör dock till gruppen av länder som utvecklats starkast, med en växande hemmamarknad där extremt låga räntor hjälpt byggkonjunkturen. Samtidigt har den svaga valutan motverkat effekterna av en medioker världskonjunktur.

För sågade trävaror kan konjunkturen "knappast beskrivas som bra", skriver Skogsindustrierna. Den ekonomiska oron i Kina påverkar marknaden negativt och nya valutaregleringar i Egypten försvårar furuexporten. Räddningen för svensk del är just valutaförsvagningen.

"Sedan förra året har försvagningen av kronan varit avgörande för konkurrenskraften gentemot producenter i till exempel euroländer", fortsätter Skogsindustrierna.

Sett till exporterad volym närmar sig denna rekordåret 2006 och lönsamhetsmässigt bedöms nivån som "normal". I lokal valuta är prisnivån dock förmodligen något lägre i dagsläget än under 2012, då situationen beskrevs som det värsta på 40 år.

På marknaden för avsalumassa har förtroendeindikatorerna börjat vända uppåt, efter en nedgång i början av året. Indikatorerna är dock fortfarande under det historiska genomsnittet och lägre än för tillverkningsindustrin totalt.

Massaproduktionen i Sverige ökar emellertid trendmässigt sedan 2012 och ökningen har fortsatt in i augusti. Exporten har minskat något totalt, men har ökat mot EU och mot Sveriges enskilt största marknad, Tyskland, och minskningstakten har avtagit. De största nedgångarna har noterats för export till Kina, Indien och Indonesien.

För papper, inklusive förpackningspapper, fortsätter den långsiktiga nedgången. Under det första halvåret minskade produktionen totalt med 2 procent, jämfört med samma period i fjol. Vad gäller exporten har nedgången fortsatt, men mattats av, enligt Skogsindustrierna.

Nedgången hänförs dock helt till grafiska papper, medan produktionen av förpackningsmaterial ökar måttligt.

"Även här kan vi dock skönja en ljusning, då exporten till EU ökade något under det första halvåret. Värdet av pappersexporten har haft en positiv utveckling", skriver Skogsindustrierna.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -