NEW YORK
ENERGI TAR TÄTEN, TESLA HÅLLER STILEN, S&P 500 + 0,8% (Direkt)

2015-09-03 17:59

STOCKHOLM (Direkt) Ett par timmar in i torsdagshandeln hade USA-börserna avancerat ytterligare jämfört med öppningen.

Flera faktorer bidrog till den goda stämningen men stängda aktiemarknader i Kina och besked från ECB om att höja andelsgränsen i det pågående QE-programmet räckte för att locka fram köpare.

Strax före klockan 18.00 noterades Dow Jones Industrial Average 0,7 procent högre till nivån 16.475. S&P 500 hade ökat 0,8 procent till 1.966 medan tekniktunga Nasdaq Composite noterades till plus 0,5 procent på nivån 4.774.

Omsättningen uppgick till 288 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 700 miljoner på Nasdaq.

På aktiesidan var det lite av ett råvarurally efter att båda basmetaller och olja klättrat. En liknande utveckling syntes på Europabörserna. Relaterade aktier som drogs med i uppgången var Murphy Oil och Apache som båda var upp över 2 procent vardera.

Bland de lite större bolagen gick halvledarbolaget Intel framåt med plus 2,5 procent, även bankerna steg och adderade således från onsdagens uppgångar.

Tesla tappade lite av sin inledande uppgång, men ökade ändå beskedliga 0,9 procent. Elbilstillverkaren har meddelat att de första av leveranserna av den nya sportmodellen "Model X" kommer att skeppas iväg i slutet av september.

Längst ned inom S&P 500 hade Joy Global placerat sig med ett ras på 18 procent. Bolaget, som bland annat konkurrerar med Atlas Copco och Sandvik, missade förhandstipsen avseende vinst. En nedjustering av helårsprognosen bidrog också till säljtrycket.

Stefan Eklund +46 8 5191 7912
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -