NeuroVive fas III-resultat visar ingen effekt men tekniken hamnar inte i malpåse (Finwire)

2015-08-30 12:44
Forskningsbolaget NeuroVives läkemedelskandidat CicloMulsion presenterar idag fullständiga fas III-resultat på en kongress i London. Och det är inte någon munter läsning. Resultatet var att preparatet inte gav någon inverkan, vilket innebär ett bakslag för ciklosporin vid hjärtinfarkt.

"Vi var mycket förvånande och besvikna", säger den ledande forskaren professor Michel Ovize, som kommer från Claude Bernard University i Lyon, i en kommentar.

Michel Ovize, som lett studien, uppger vidare att tidigare studier visat att man kunnat minskat infarktstorleken med hjälp av ciklosporin, den aktiva komponenten i NeuroVives kandidat.

"Uppenbarligen kan inte den större fas III studien bekräfta detta och anledningen till diskrepansen är oklar", uppger han vidare.

CIRCUS-studien som nu presenteras är en prövarinitierad fas III-studie. Att studien inte nådde upp till sitt primära topline-resultat meddelade bioteknikbolaget redan i början av juni.
Studien var tämligen avancerad. Ambitionen med preparatet var att man skulle minska ytterligare skador av en hjärtinfarkt i samband med ballongsprängning och underlätta för patienten.

”Det var en stor studie med 1.000 patienter. Det är beklagligt för patienterna att vi inte kunde visa på någon signifikant effekt. Det är inte helt ovanligt att man inte uppvisar signifikanta resultat trots bra fas II”, säger NeuroVives operativa chef Jan Nilsson i en kommentar till Finwire.

Han uppger vidare att hela forskningen på grund av det här inte hamnar i malpåse.

”Jag vill understryka att vi lärt oss mycket på den här studien och nu går vi vidare med våra andra studier. Vi har goda skäl att förvänta oss en god effekt för njurskydds-studien i Lund där CicloMulsion ges som förbehandling innan kirurgi. Vi vet att läkemedel tenderar att ge ett bättre resultat när det ges som en förbehandling mot olika organskador”, fortsätter han.

NeuroVive arbetar med en andra fas II studie för CicloMulsion. Denna studie, som sker i Lund, syftar till vid att undvika akut njurskada vid hjärtkirurgi.

”Det är betydligt mindre komplext då den studien är inriktad att ges före en organskada. Vårt preparat syftar till att undvika akut njurskada vid hjärtkirurgi. Det är många patienter som drabbas av det för att maskiner helt enkelt inte är lika bra som det mänskliga hjärtat. Vi har stora förhoppningar att se en god effekt i de studierna”, säger Jan Nilsson.

Mats Hård
mats.hard@finwire.se, 0738-50 35 45
Nyhetsbyrån Finwire

Abliva - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -