FED
BÖR HÖJA RÄNTAN INNAN INFLATIONSMÅLET NÅTTS - FISCHER (Direkt)

2015-08-29 19:33

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve bör inte vänta tills de har nått sitt inflationsmål innan de höjer räntan. Priserna väntas stiga.

Det sade Stanley Fischer, Federal Reserves vicechef, under Jackson Hole-konferensen på lördagen enligt Bloomberg News.

"Givet den uppenbara stabiliteten i inflationsförväntningarna, så finns det goda skäl att tro att inflationen kommer att gå högre då krafterna som håller nere inflationen avtar ytterligare", sade han.

Han sade att med inflationen låg så kan de troligen ta bort ackommoderingen i en gradvis takt.

"Men eftersom penningpolitiken påverkar den reala aktiviteten med en betydande fördröjning, så bör vi inte vänta tills inflationen är tillbaka till 2 procent innan vi börjar strama åt", sade han.

I en intervju med CNBC på fredagen lämnade han dörren öppen för en räntehöjning i september. Han sade att den amerikanska ekonomins tempo har varit "relativt imponerande" och ekonomin återvänder till det normala.

"Jag anser att det är för tidigt att säga, förändringarna i omständigheterna som började med Kinas devalvering är relativt nya och vi ser fortfarande hur det utvecklas. Jag skulle inte vilja gå i förväg och besluta om hur läget är, om det är mer eller mindre övertygande" för en höjning i september, sade han.

Stanley Fischer påpekade att de har lite mer än två veckor på sig innan de måste fatta ett beslut.

"Vi har att hantera något som hände för cirka tio dagar sedan, särskilt de ändrade omständigheterna", sade han.

"Vi har inte fattat något beslut ännu och jag anser inte att vi bör göra det. Vi har tid att vänta och se på inkommande data och se exakt vad som pågår just nu i ekonomin", sade han.

Han sade att volatiliteten påverkar timingen för ett beslut, men å andra sidan kan det komma att lugna ner sig, det finns den möjligheten.

Fed-ledamöterna James Bullard och Loretta Mester har under veckan argumenterat för att ekonomin växer i styrka, och indikerat att ekonomin kan klara av en räntehöjning trots den senaste tidens turbulens på marknaderna. Dennis Lockhart sade att tiden för en höjning närmar sig, utan att vilja precisera hur nära. Frågan kommer att vara aktuell vid varje kommande möte.

Narayana Kocherlakota har varit mer skeptisk och sagt att det inte vore lämpligt med en höjning i närtid. Även Fed-chefen i New York, William Dudley, var tidigare i veckan tveksam och sade bland annat att marknadsoron gör att argumenten för att höja i september blir mindre övertygande.

Federal Reserve har sitt nästa FOMC-möte den 16-17 september.

Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 38 procent för att Fed höjer räntan i september och 49 procent att de höjer i oktober.

USA-räntorna steg något i den avslutande USA-handeln på fredagen, medan dollarn stärktes något.

Fredagen den 4 september kommer jobbrapporten för augusti, som blir en viktig del i beslutsunderlaget för Fed vid septembermötet.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -