INDUSTRIVÄRDEN
MYCKET GOD STÄMNING I INNEHAVEN - TF VD (NY) (Direkt)

2015-07-06 17:43
(Tillägg: Skanskainnehavsförändring, stycke 14)

STOCKHOLM (Direkt) Det råder för närvarande mycket god stämning i både innehaven och i Industrivärden. Någon osäkerhet om vägen framåt på grund av vårens förändringar föreligger inte.

Det är investmentbolagets tillförordnade vd Bengt Kjells bild efter att på förmiddagen ha publicerat rapport över det halvår där Fredrik Lundberg stärkte sitt inflytande och fattade ordförandeklubban efter den tidigare ledarduon Anders Nyréns och Sverker Martin-Löfs sorti.

"Stämningsläget både bland ledande befattningshavare i innehaven och internt i Industrivärden är mycket god, skulle jag vilja säga. Företrädare för vår sida i styrelserna har varit i kontakt med ledningsgrupperna i samtliga innehavsbolag, och jag tror inte det finns några oklarheter i resan framåt", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Några avhopp i innehavsbolagens ledningsgrupper sedan vårens turbulens finns heller inte, uppger han vidare.

Finns något nytt att säga om avlyssningsutredningen?

"Nej. Polisutredningen fortgår, och det har utsetts en åklagare, det där löper sin gång. Inga nyheter har framkommit."

Rekrytering av permanent vd i Industrivärden pågår, och ambitionen är att slutföra den under innevarande kvartal. Bengt Kjell vill inte uttala sig om rekryteringen - till exempel huruvida mediauppgifter i början av maj om att en efterträdare hade rekryterats stämde, eller vilka egenskaper som efterlyses - och svarar undvikande på frågan om han är intresserad av att själv bli permanent vd:

"Jag är tillförordnad vd och står till förfogande tills man har hittat en permanent, det är avsikten. Det pågår en process, och jag är inte en del av den processen."

Rekordhöga engångskostnader på 90 miljoner under första halvåret, varav cirka 65 miljoner under april till juni, består enligt Bengt Kjell huvudsakligen av lön under uppsägningstiden till den avgångna trion Anders Nyrén/Pär Östberg/Anders Nyberg, det vill säga vd och två vice vd:ar, samt till tre andra personer från olika delar av Industrivärdens organisation.

Detta vägdes mer än väl upp av vinster i den korta handeln på 131 miljoner kronor under det första halvåret (130).

Bengt Kjell säger att denna korta handel består av handel i olika typer av korta och långa derivat - dels utställande av derivat på de egna innehavsbolagen, dels där Industrivärden är motpart till banker, investmentbanker och andra institutioner som vill säkra olika typer av aktiepositioner i främst andra bolag än dem Industrivärden är stor innehavare i.

"De senare positionerna är huvudsakligen valda av motparterna. Vår tradingverksamhet är mycket välstrukturerad, och vår risknivå i detta är mycket låg", säger han, och uppger att tradingverksamheten ska fortsätta med nuvarande inriktning tills vidare.

"Den ska fortsätta på samma sätt. Den korta tradingen i Industrivärden har funnits i cirka tio år med högt kompetent personal, och varit framgångsrik hela tiden."

Angående förändringar i Industrivärdens kommunicerade portfölj märks bland annat att samtliga 3 miljoner Volvo B-aktier såldes under det gångna kvartalet (142,2 miljoner A-aktier behölls däremot). Antalet Sandvik-aktier minskade samtidigt till 147,6 miljoner från 151,2 miljoner, medan Skanskainnehavet ökade med en miljon B-aktier till 18,3 miljoner.

"Vi går upp och ned lite i de olika innehaven från tid till annan; det är marginella förändringar av en typ som vi gör konstant", säger Bengt Kjell.

Han uppger dock apropå minskade positioner att avyttringen av Kone för 1,2 miljarder kronor - majoriteten av en total minskning av aktier för 2 miljarder kronor - gjordes som ett led i att minska aktieexponeringen inför en förmodat osäker sommarbörs, något som han påpekar gjordes samtidigt som nettoskulden minskade till 12,3 från 13,2 miljarder kronor.

"Vi tog en inställning till att ta ned portföljen litegrann, och då blev Koneinnehavet lämpligt. Vi gjorde den omdisponeringen", säger han, och motiverar inställningen:

"Det rådde en väldigt stor osäkerhet överlag i marknaden inför sommaren, med en väldigt volatil börs. Då tyckte vi det var lämpligt att ta ned aktieexponeringen."

Några särskilda exponeringar mot Grekland finns inte i Industrivärden, enligt Bengt Kjell.

"Jag ser ingen direkt påverkan, men det är klart att våra bolag kommer att påverkas indirekt vid en europeisk konjunkturförsämring. Det som pågår nu är ju ett politiskt spel på högsta nivå, men jag tror att vi inom en ganska snar framtid kommer att se någon sorts lösning", säger han efter söndagskvällens nej i folkomröstningen.

Stockholmsbörsen backade med cirka 1 procent under förmiddagen och OMXS30 är ned drygt 10 procent sedan slutet av april.

Ser du som representant för Industrivärden köpläge på börsen nu?

"Kanske inte riktigt än, men det kommer säkert att komma hyfsade möjligheter framöver att köpa aktier."

Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Industrivärden C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -