INGVES
VILLE GE YTTERLIGARE STÖD FÖR SÄKRA INFLATIONSUPPGÅNG (Direkt)

2015-07-02 11:22

STOCKHOLM (Direkt) Konjunkturen väntas stärkas i Sverige och inflationen stiger, men osäkerheten har ökat och kronan har stärkts mer än prognos.

"I den här världen vill vi ge ytterligare stöd för att säkra inflationsuppgången."

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på torsdagen.

Riksbankens slutsats är att penningpolitiken har effekt. Inflationen har bottnat och är på väg upp.

Konjunkturen stärks, med en BNP-tillväxt som kommande år ligger över det historiska snittet. Det beror dels på ökad inhemsk efterfrågan, men också på återhämtningen i euroområdet och globalt vilket stärker exporten. Arbetslösheten väntas också minska gradvis.

KPIF exklusive energi visar en stadig trend uppåt. Med låga räntor, starkare konjunktur i Sverige och omvärlden och en svagare krona jämfört med förra året så finns det goda utsikter att få upp inflationen mot målet.

Samtidigt har inflationen varit låg länge och det finns därför frågetecken om hur snabbt inflationen kommer att stiga, även om riktningen är given.

Utvecklingen i omvärlden är osäker, med utvecklingen i Grekland, och centralbankerna går i otakt, vilket ger osäkerhet om kronan. Det viktiga för Riksbanken är att kronan inte stärks för snabbt, men å andra sidan är det på längre sikt rimligt att anta att kronan stärks, mot bakgrund av bytesbalansöverskott och högre relativ tillväxt. Det bästa är därför att kronan stärks "i lagom takt".

Vad gäller utvecklingen i Grekland konstaterade han att det innebär ett väldigt stort bekymmer för befolkningen i landet, men för svensk ekonomi är det ingen stor fråga. De har liten handel med Sverige och svenska banker har små exponeringar.

Men det ökar ändå osäkerheten i den europeiska ekonomin. Prognoserna antar att återhämtningen i euroområdet inte hämmas av problemen i Grekland, skulle problemen accelerera har de beredskap för det.

Riksbankens bedömning är att de för närvarande proportionellt köper ungefär i samma takt som ECB.

Han upprepade att de är redo att agera mellan mötena. De kan då sänka räntan ytterligare, köpa mer statsobligationer, köpa valuta eller låna ut till företag på ett eller annat sätt.

Han sade att inflationsmålet skapat goda förutsättningar för tillväxt och att det därför är viktigt att uppfylla det. Men å andra sidan har vi en kombination med unikt låg ränta med förhållandevis god ekonomisk utveckling, vilket kan leda till överdrivet risktagande. Det brådskar därför att hantera riskerna med hushållens skuldsättning.

"Man behöver göra mer på annat håll för att hantera den frågan", sade han.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -