På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FINGERPRINT
TILLKOMMANDE FSG BIDRAR STARKT TILL VINSTEN - VD (Direkt)

2015-06-16 09:59

STOCKHOLM (Direkt) Den tillkommande försäljningen, som ligger bakom Fingerprint Cards höjda omsättningsprognos för helåret 2015, väntas bidra starkt till bolagets vinstutveckling.

Det säger vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint Cards höjde på tisdagen sin intäktsprognos för 2015 till omkring 2,2 miljarder kronor. Tidigare prognos var minst 1,5 miljarder - den aviserades för bara en månad sedan och ersatte då prognosen "minst 1 miljard kronor".

Vd:n påminner om att bolaget vid prognoshöjningen i maj uppgav att försäljningen kommer att visa lönsamhet på helåret.

"En höjning nu med ytterligare 700 miljoner kronor för inte med sig speciellt mycket ytterligare fasta kostnader. I allt väsentligt är det mesta av den bruttovinsten ren vinst. Det är inte realistiskt att tänka sig att vi hinner med att växa våra kostnader i takt med den försäljningsökningen. Det bidrar starkt till fortsatt vinstutveckling", säger Jörgen Lantto.

Parallellt med de stigande volymerna har Fingerprint identifierat en "baksida på myntet". Att hantera den kraftigt stigande efterfrågan på bolagets hela produktportfölj kommer att bli påfrestande för hela organisationen, men är samtidigt en utmaning man säger sig vara redo för.

"Vi försöker få våra kunder och modulleverantörer att lägga större order med längre ledtid så att vi kan planera tillverkningen på ett bättre sätt. I och med att det nu är en väldigt kraftig tillväxt, och många telefonleverantörer som delar på volymerna, så behöver hela värdekedjan ha en stabilare planering", säger Jörgen Lantto och tillägger:

"Förra året hade vi 234 miljoner och nu pratar vi om 2,2 miljarder vilket är nästan tio gånger mer. Det säger sig självt att det stressar precis allt vi håller på med".

Jobbar ni aktivt med att försöka skjuta på kommande större order in i 2016 av kapacitetsskäl?

"Det är långt kvar av året. Vi får tillsammans med våra leverantörer och hela värdekedjan steppa upp betänkligt i vår förmåga. Vi meddelade en order nu (på 375 miljoner, reds anm) som i huvudsak ska levereras i det tredje kvartalet, men vi har inte på något sätt uttömt intäkterna för det fjärde kvartalet. Där finns det gott om utrymme att både tillverka och leverera sensorer. Vi planerar att fortsätta att växa och det är inte så att vi slagit i något tak för helåret. Men det bästa vi kan säga i dag är omkring 2,2 miljarder", resonerar Jörgen Lantto.

Så du tror inte att ni kommer höja helårsprognosen igen?

"Det är inget mönster vi vill fortsätta med, att uppdatera våra prognoser med jämna mellanrum, utan helst ska de gälla under hela perioden och ge en så pass rättvisande bild som möjligt. Det är bra om vi kan växa försäljningen ytterligare, men den här prognosen vi gett nu är dagens bild av var vi kommer att hamna för helåret och den ska inte läsas som att vi snart kommer att uppdatera den igen", säger vd:n.

Varför omkring 2,2 miljarder och inte minst 2,2 miljarder?

"Det kan hända att någonting inte hinner in under året och att det slutar aningen under eller över, men omkring 2,2 miljarder är den bild vi har i dag och vi vill inte ge ett intervall", säger Jörgen Lantto.

Mats Torgander +46 8 5191 7915
Nyhetsbyrån Direkt


Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -