EU
UTSKOTT RÖSTAR FÖR FRIHANDELSVÄNLIIGT AVTAL MED USA (NY) (Direkt)

2015-05-28 13:25
(Tillägg: från stycke sex)

BRYSSEL (Direkt) Europaparlamentets utskott för utrikeshandel röstade på torsdagen för frihandelsvänlig en rekommendation i förhandlingarna om ett frihandels- och investeringsavtal med USA, TTIP.

Rekommendationen till handelskommissionär Cecilia Malmström i förhandlingarna utgår från hennes syn på att avtalet måste innehålla en moderniserad tvistelösningsmekanism mellan stat och investerare.

Syftet med ett reformerat ISDS-systemet är att skydda investeringar i andra länder mot diskriminering och konfiskering på ett transparent sätt, har Cecilia Malmström argumenterat.

"Handelsutskottet har just röstat för ett starkt och modernt ISDS i TTIP", twittrade frihandelsvännen Christofer Fjellner (M) under den pågående omröstningen.

De flesta delarna av rekommendationen fick en stor majoritet från de stora partigrupperna konservativa (både EPP och ECR), liberaler och socialdemokrater.

De slutliga röstsiffrorna blev 28-13 för utskottets resolution.

Handelsutskottets rekommendation innehöll också en så kallad hybridlista med områden för tjänstehandel som ska förhandlas och utesluts från förhandlingarna. Uteslutna områden är offentliga tjänster i offentlig regi och audiovisuella tjänster.

En socialdemokratisk seger var försöka få USA att ratificera ILO-konventionen om arbetsvillkor, vilket dock verkar osannolikt.

Den svenske socialdemokraten Olle Ludvigsson var nöjd efter omröstningen.

"Det är ett steg åt rätt håll. Jag är för en ISDS i en moderniserad form", sade han.

Christofer Fjellner var också nöjd.

"Vi fick en bred överenskommelse som inte utesluter en massa saker från förhandlingarna. Det är viktigt att Europaparlamentet inte nu går in och plockar bort saker och förvandlar förhandlingarna till en schweizerost", sade han.

"Och vi har välkomnat Cecilia Malmströms papper om investerarskydd", fortsatte han.

Utskottets resolution fungerar som instruktioner till EU-kommissionen i de pågående förhandlingarna. Resolutionen blir också en sorts måttstock när parlamentet ska ta ställning till det slutliga avtalet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -