BÖRSEN
NEDGÅNGEN FORTSÄTTER, SSAB JUMBO, OMXS30 -1,3% (Direkt)

2015-05-07 10:57

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen, som har flera minusdagar i bagaget, startade torsdagen på inslagen väg med handel i rött. Liknande tendenser syntes på kontinenten och aktörer inväntade veckans makrohöjdpunkt, fredagens jobbrapport.

En tysk analytiker, citerad av Bloomberg News, menade att den senaste tidens rally varit något överdrivet och att korrektionen är naturlig. Han spår att breda europeiska aktiemarknader kan sjunka några procent till innan det vänder upp.

Strax före klockan 11 var OMXS30-index vid nivån 1.562, motsvarande minus 1,2 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 5 miljarder kronor. I övriga Europa backade Euro Stoxx 50-index 1,5 procent och tyska DAX sjönk 1 procent.

I punkter räknat var H&M det största sänket med minus 1,8 procent. Tungviktaren har tappat drygt 6 procent på en vecka.

Även Ericsson fortsatte sin resa söderut med minus 0,9 procent. På en månad har aktien fallit cirka 19 procent vilket betyder att hela den tidigare årsuppgången är utraderad.

I procent räknat var dock SSAB den största förloraren med minus 4,7 procent. Det tyska stålbolaget Klöckner redovisade på morgonen ett kvartalsresultat som var i den lägre delen av bolagets guidade intervall vilket fick aktien att backa i Tyskland. Även världens största ståltillverkare Arcelormittal föll efter sin rapport på morgonen.

Aktier på plus inom OMXS30-index var det glest om men värt att nämna är Nokia som rekylerade upp 1,2 procent efter den senaste tidens utförslöpa.

Några tyngre rapportbolag syntes inte men Biogaia stack ut lite med en dryg 7-procentig uppgång. Probiotikabolaget nästan dubblade sitt resultat efter skatt i det första kvartalet, även nettoomsättningen ökade.

Aktieägarna i Recipharm fick också en trevlig start på torsdagen med plus 7 procent. Vinsten efter skatt ökade till 121 miljoner kronor (55) för bolaget som tillverkar läkemedel på kontrakt.

På fredagen väntas rapporter från både Swedish Match och Securitas som båda två backade på Stockholmsbörsen. I fallet Swedish Match väntas det dominerande området snus visa en sjunkande vinst i det första kvartalet. De amerikanska cigarrerna väntas dock rädda delårsrapporten, som sammantaget spås bjuda på ett stigande rörelseresultat.

Stefan Eklund +46 8 5191 7912
Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -