SCA
STIGER TILL REKORDKURS I LÄTTNADSRALLY - ANALYTIKER (Direkt)

2015-04-30 11:39

STOCKHOLM (Direkt) Hygien- och skogsbolaget SCA steg närmare 8 procent till en ny rekordkurs i torsdagens handel sedan bolaget rapporterat ett kvartalsresultat som på det stora hela motsvarade marknadens officiella förväntningar.

Analytiker förklarar uppgången med en lättnad över att de stigande kostnaderna för råvaror inte fått större genomslag, samt med att den nye vd:n Magnus Groth andades en viss optimism om försäljningsutvecklingen framöver.

"Många var nog oroliga för att den starkare dollarn och de därmed högre insatsvarukostnaderna skulle ha haft en större negativ effekt. Dessutom var tillväxten bra", säger Ola Södermark, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Samma bild ger Mikael Jåfs, analyschef på Kepler Cheuvreux i Stockholm.

"Det vi ser är ett lättnadsrally. Mot bakgrund av den turbulens det varit i bolaget känns resultatet stabilt", säger han och påminner om att aktien backat 5 procent under de två senaste handelsdagarna.

SCA:s underliggande rörelseresultat blev 2.872 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 2.834 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Försäljningen uppgick till 27.958 miljoner kronor för perioden, 4 procent över konsensusprognosen på 26.902 miljoner kronor. Organiskt var försäljningsökningen 6 procent.

Hygienverksamheten redovisade marginaler under förväntningarna, medan skogsdelen var något bättre än analytikerna räknat med.

"Vd:n betonade på konferenssamtalet att bolaget har ett bra momentum i den organiska tillväxten. Det förklarar nog en del av kursuppgången", säger Ola Södermark.

Handelsbankens analytiker Karri Rinta lyfter också fram tillväxten som främsta förklaring till dagens kursuppgång.

"Jag tror att den organiska tillväxten, som var högre än jag räknat med, ligger bakom en stor del av uppgången. Det var starkt att kunna öka volymerna så pass mycket i tillväxtländerna, trots att de höjt priserna", säger han.

Nomuras analytiker, som kommenterat resultatet före telefonkonferensen, är dock lite mindre entusiastisk.

"Den organiska försäljningstillväxten på 6 procent är en positiv överraskning, men marginalerna inom hygienområdet nådde inte förväntningarna", konstaterar han.

SCA handlades vid 11.35-tiden till 215:80 kronor, en uppgång med 7,9 procent för dagen. Rekordkursen 215:90 nåddes tidigare på förmiddagen.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -