NEW YORK
LÄKEMEDELSAFFÄRER BAKOM RALLY, S&P500 +1,2% (Direkt)

2015-03-30 22:34

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stod för något av ett rally på måndagen. Optimismen grundade sig i miljardaffärer i amerikanska läkemedelssektorn, förhoppningar om stimulanser i Kina och stark amerikansk bostadsförsäljning i februari.

"Vi har kommentarerna från den kinesiska centralbanken under natten, medan nyheterna i morse var av något blandad karaktär. Men folk sätter pengar i arbete och tänker kanske att kommande rapportsäsong kan bli bättre än väntat. Den stora saken i dag är nog ändå att det inte finns något som är avsevärt negativt", sade Larry Peruzzi, chef för internationell trading på Carbrera Capital Markets i Boston, till Bloomberg News.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde upp 1,5 procent på indexnivån 17.976, medan det bredare S&P 500 avancerade 1,2 procent till 2.086. Nasdaq Composite höjdes 1,2 procent till 4.947. Samtliga sektorer steg i det breda indexet. Starkast gick energi (+2,1%) och mest dämpad framfart stod telekom för (+0,9%).

Omsättningen uppgick till 650 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

Kinas centralbank meddelade i helgen att den ska sänka kontantinsatskraven för bostadsköp och sade vidare att den har beredskap för ytterligare lättnader.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg hela 3,1 procent i februari, klart över marknadens väntade uppgång om 0,3 procent.

De privata inkomsterna i USA steg med 0,4 procent i februari (från månaden före) samtidigt som privatkonsumtionen gick upp 0,1 procent. Analytikerkåren hade räknat med +0,3 procent för inkomsterna, och +0,2 procent för konsumtionen.

På börsgolvet steg hälsoförsäkringsbolaget Catamaran 24 procent - mest i Nasdaq 100. Bolaget förvärvades av United Health Group (+2,4%) för 12,8 miljarder dollar.

Horizon Pharma köpte Hyperion Therapeutics för 1,1 miljarder för att utöka portföljen inom metaboliska sjukdomar. Horizon Pharma stärktes drygt 18 procent och Hyperion 7,6 procent.

Bioteknikbolaget Auspex rusade 42 procent sedan israeliska läkemedelsbolaget Teva köpt det för 3,2 miljarder dollar.

Tesla vände tvärt till plussidan efter att vd Elon Musk twittrat att bolaget ska presentera en ny produktlinje i slutet av april - som inte är en bil. Aktien stängde 3,0 procent högre.

Filmstudion Dreamworks Animation gick upp 6,6 procent efter en stark premiärhelg för filmen "Home".

Bland bolagen i Dow Jones Industrial Average var Boeing starkast med en uppgång på 2,6 procent. Oljebolagen Chevron och Exxon steg 2,5 procent vardera, trots att oljepriset var svagt lägre vid golvhandelns stängning i New York. Bland annat tyngdes priset av att förhandlingarna kring Irans kärnteknikprogram fortsätter, då en uppgörelse kan betyda ökad export.

Endast två aktier sjönk i Dow Jones. Intel backade 1,7 procent medan Microsoft slutade precis under oförändrad nivå.

Räntan på en amerikansk tioåring backade 1 punkt till 1,96 procent.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -