YELLEN
GRADVISA RÄNTEHÖJNINGAR LÄMPLIGA KOMMANDE ÅR (NY2) (Direkt)

2015-03-27 22:34
(Tillägg: på flera ställen i text)

STOCKHOLM (Direkt) Den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen förväntar sig att Federal Reserve höjer räntan i år och att påföljande räntehöjningar kommer att bli gradvisa kommande år, utan att för den skull följa en förutsägbar plan.

Det rapporterar Bloomberg News från Janet Yellens tal i San Fransisco på fredagen.

"Jag förväntar mig att förhållandena kan motivera en höjning av räntan någon gång i år", sade Janet Yellen, som spelade ner betydelsen av tidpunkten för den första höjningen.

"Vad som spelar roll för de finansiella förhållandena och den bredare ekonomin är hela den förväntade banan för de korta räntorna och inte den exakta tajmingen för för den första räntehöjningen", sade Janet Yellen.

Tillsammans med andra beslutsfattare förväntar hon sig generellt att en "ganska så gradvis höjning av räntan kommer att vara lämpligt över kommande år."

Efter en första höjning kommer centralbanken enligt Janet Yellen inte att följa någon "förutbestämd riktning i åtstramningen" med lika stora höjningar i regelbundna intervaller. Istället kommer policyriktningen att växa fram i takt med att de ekonomiska förutsättningarna utvecklas.

"Åtstramningen kan öka i fart, sakta in, pausa eller till och med gå tillbaka beroende på den faktiska och förväntade utvecklingen i aktivitet och inflation", sade hon.

Enligt centralbankschefen väntas arbetsmarknaden "sannolikt att förbättras ytterligare under kommande månader". Samtidigt har framstegen för att nå Federal Reserves inflationsmål varit "noterbart frånvarande".

Trots viss besvikelse med detaljhandelsstatistik sade hon att konsumenternas spenderande sannolikt kommer öka i år givet robusta fundamenta som tilltagande sysselsättning och lyft i realinkomsterna från bland annat låga energipriser.

"Dollarförstärkningen ser ut att hålla tillbaka nettoexporten, låga oljepriser tvingar fram en nedgång i borraktivitet och återhämtningen i bostadsbyggandet kvarstår på låg nivå", sade Janet Yellen om andra delar av ekonomin.

"En viktig faktor som kan öka mitt förtroende för inflationsutsikterna kommer att vara en fortsatt förbättring på arbetsmarknaden", sade Janet Yellen.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -