NEW YORK
STARK JOBBDATA GAV RÄNTEHÖJNINGSORO, DJIA -1,5% (Direkt)

2015-03-06 22:25

STOCKHOLM (Direkt) De ledande amerikanska aktieindexen tappade fotfästet på fredagen och stängde i klart negativt territorium. En stark sysselsättningsrapport eldade på spekulationer om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer allt närmare en räntehöjning, vilket bland annat tyngde bolag med hög direktavkastning.

Dow Jones Industrial Average backade 1,5 procent till indexnivån 17.858, medan det bredare S&P 500 försvagades 1,4 procent till 2.071. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent till 4.927.

Omsättningen uppgick till cirka 800 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

På statistikfronten ökade antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA med 295.000 personer i februari, samtidigt som arbetslösheten uppgick till 5,5 procent.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 235.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 5,6 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Både dollarn och de amerikanska räntorna steg påtagligt i spåren av statistiken, och på obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 13 punkter högre på 2,25 procent.

Federal Reserve har lovat att vara tålmodiga med en normalisering av räntan, men har samtidigt varit tydlig med att tidpunkten för den första höjningen är databeroende.

"Alla väntade på den här statistiken. Fed har varit tydligt sagt att allt beror på utvecklingen i ekonomin och det här är ett av de stora segment de tittat på", sade George Rusnak, chef för globala räntor på Wells Fargo Investment Institute i Princeton, till Bloomberg News.

På aktiemarknaden tyngde stigande räntor sektorer som generellt sett ses som stabila direktavkastare. Kraftbolag (utilities) och dagligvaror hade den sämsta utvecklingen inom S&P 500, medan finans och IT gick starkast.

Federal Reserve meddelade efter börsens stängning på torsdagskvällen att samtliga 31 storbanker som granskats i ett stresstest har tillräckliga kapitalnivåer, även om Goldman Sachs endast klarade gränsen med knapp marginal.

Teknikjätten Apple och teleoperatören AT&T rörde sig åt olika håll efter uppgifter om att Apple kommer att ta AT&T:s plats i indexet Dow Jones Industrial Average. Apple steg 0,2 procent, medan AT&T sjönk 1,5 procent.

Klädtillverkaren Gap, som efter USA-börsernas stängning på torsdagen redovisade en jämförbar försäljning klart under förväntan i februari, sjönk 1,7 procent.

Johannes Hultling +46 8 5191 7911
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -