ICA
BOKSLUT UTLÖSTE KURSFALL EFTER STARK AKTIERESA 2014 (Direkt)

2015-03-06 16:12

STOCKHOLM (Direkt) Efter ett kraftigt kursrus förra året har dagligvarujätten Ica tappat mest bland börsens storbolag den senaste månaden. Bokslutet i februari var den utlösande faktorn som fick analytikerna att sänka sina estimat och kurskurvan att vända ned.

I fjol avancerade Ica drygt 50 procent men hittills i år noteras aktien nästan 10 procent ner. Den senaste månaden skrivs fallet till närmare 13 procent.

"Det var många positiva triggers som kom förra året - en stark vinsttillväxt, köpet av Apotek Hjärtat och försäljningen av Norge. Då blir det så att man nästan extrapolerar det. När det sedan vänder och blir lite negativt som i senaste rapporten, då blir man påmind om att de inte är odödliga", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt som har rekommendationen sälj.

En färsk sammanställning från SME Direkt visar att en majoritet av analytikerna har just sälj på Ica: fyra stycken. Tre har en neutral inställning och bara en rekommenderar öka.

Innan bokslutet i februari var analytikerna i snitt mer positivt inställda och den genomsnittliga riktkursen för Ica låg på 293 kronor. I dag ligger den på 279 kronor, vilket också är den aktuella dagskursen.

Icas rörelseresultat i det fjärde kvartalet blev något svagare än förväntat där främst den svenska grenen tyngde till följd av en högre kostnadsnivå.

"Efter den starka utvecklingen förra året såg vi ett svagare fjärde kvartal och de flaggade också för att kostnaderna ska fortsätta att vara lite högre. Med andra ord, förhoppningen att den marginaltrend vi sett ska fortsätta, känns inte längre lika starkt. I alla fall inte på kort och medellång sikt", säger analytikern.

Nästa positiva trigger för aktiens del skulle vara just om marginalen åter börjar stärkas, menar han. Bland faktorer som skulle kunna sätta ytterligare press nämns priskrig.

"Det är många som pratar om priskrig men vi har inte sett något konkret om det ännu, att någon av aktörerna (på dagligvarumarknaden, reds anm) på allvar är riktigt aggressiva med priset", säger analytikern.

Mats Torgander +46 8 5191 7915
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -