SYSTEMAIR
FÖRVÄRVADE MENERGA SVÅRARE ATT VÄNDA ÄN VÄNTAT - VD (Direkt)

2015-03-05 10:32

STOCKHOLM (Direkt) Det har tagit längre tid än väntat för ventilationsbolaget Systemair att vända förlusterna vid österrikiska Menerga, som förvärvades under 2013. Under kommande räkenskapsår ska det dock bli svarta siffror för Menerga.

Det sade vd Gerald Engström vid torsdagens rapportpresentation.

"Vi förlorade omkring 4 miljoner euro förra året, och i år blir det sannolikt en förlust på cirka 2 miljoner. Det kommande räkenskapsåret, som börjar i maj, är vi dock säkra på att kunna gå med vinst", sade han.

Problemen är relaterade till både svaga volymer och bristande effektivitet.

"Det är ett bolag där vi var tvungna att ändra på mycket. Vi arbetar intensivt och det går i rätt riktning, även om det tagit mer tid än vi räknat med", sade vd:n.

Under den närmaste framtiden kommer bolaget undvika att förvärva svåra turn around-kandidater, framgick det vidare.

Systemair redovisade på torsdagen ett rörelseresultat om 54,1 miljoner kronor (49) för det tredje kvartalet. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 87,5 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 3,8 procent (3,7), att jämföra med väntade 6,1 procent.

Andra faktorer som påverkat resultatet negativt är utvecklingen i Ryssland och Ukraina, samt ett svagt resultat i Italien. Även den milda vintern har inneburit en viss motvind, lät Gerald Engström förstå.

Den svenska marknaden har dock förbättrats något, men inte i nivå med Systemairledningens förväntningar.

"Tillväxten är lägre än väntat. Vi har investerat mycket i försäljningsorganisationen på sistone, men inte riktigt sett något resultat av det", sade Gerald Engström och förklarade att fokus på den svenska marknaden kommer att öka framöver.

Systemair handlades vid 10.25-tiden på torsdagen till 107 kronor, en nedgång med 1,4 procent för dagen. Hittills i år är aktien upp cirka 2 procent.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Systemair - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -