NEW YORK
OLJA OCH STATISTIK TOG NED FRÅN REKORD, DJIA -0,1% (Direkt)

2015-02-26 22:38

STOCKHOLM (Direkt) Riktningen på Wall Street var överlag svagt nedåt på torsdagen, även om Nasdaq slutade på plus. Ett sjunkande oljepris tog ned indexen från onsdagens rekordnivåer, och dessutom var ett par makroekonomiska indikatorer under förväntan.

"Då aktiemarknaderna hela tiden når rekord måste jag helt enkelt ha missat något stort. Jag börjar ifrågasätta mitt eget förstånd. Dock har jag varit med om detta förut och det har inte slutat med att jag varit den som behövt söka hjälp", skrev Albert Edwards, global chefsstrateg på Société Générale, i ett marknadsbrev citerat av Marketwatch.

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,1 procent till indexnivån 18.214, medan det bredare S&P 500 backade 0,2 procent till 2.110. Nasdaq Composite Avancerade 0,4 procent till 4.989.

Omsättningen uppgick till 720 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

WTI-oljan backade nära 5 procent ned till 48:52 dollar per fat, medan brent gick ned 1:44 dollar till 60:19 dollar per fat.

På statistikfront sjönk konsumentpriserna i USA med 0,7 procent i januari jämfört med månaden före, något mer än väntade -0,6 procent. Antalet nyanmälda arbetslösa steg mer än väntat under föregående vecka och Bloombergs konsumentförtroendeindex sjönk och var under konsensus.

I den positiva vågskålen fanns att både order på varaktiga varor för januari och bostadspriserna för december växte mer än väntat.

På onsdagen lugnade Fed-chefen Janet Yellen marknaden genom att säga att en räntehöjning inte är aktuell vid nästa möte. Fed-chefen i San Francisco, John Williams, förespråkade på torsdagen att centralbanken inte ska vänta på att inflationen når målet om 2 procent och på en full sysselsättning innan räntan höjs. Detta med tanke på penningpolitikens eftersläpande effekt.

På bolagsfront fanns detaljhandelsbolaget Kohl's på den sinande rapportagendan. Resultatet slog förväntningarna och aktien steg 1,2 procent.

H&M-konkurrenten Gap redovisade ett resultat per aktie om 0:75 dollar, strax över de 0:73-0:74 dollar som preliminärt angivits. Aktien stängde högre och fortsatte upp i efterhandeln.

Herbalife, som säljer hälsoprodukter, redovisade ett resultat per aktie om 1:41 dollar, klart bättre än väntade 1:22. Intäkterna missade dock prognosen precis, men aktien steg ändå i efterhandeln.

Bland bolagen i Dow Jones var Cisco och Johnson & Johnson starkast med uppgångar kring 1,5 procent.

I botten fanns Caterpillar och IBM tillsammans med oljebolagen Chevron och Exxon som backade i intervallet 1,1-1,6 procent.

På räntemarknaden var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation upp 6 punkter till 2,03 procent.

Martin Hedengren +46 8 51 91 79 11
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -