BÖRSEN
SCA LYFTE EFTER EN LÄTTNADENS SUCK, OMXS30 +0,2% (Direkt)

2015-01-30 17:41

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte upp något under fredagen och har därmed noterats högre under elva av de tolv senaste handelsdagarna. De stora europeiska handelsplatserna sjönk dock. På bolagsfronten korades SCA till vinnare efter att marknadens farhågor kommit på skam. Tele2 hamnade i andra vågskålen efter en helårsprognos som inte föll i god jord.

På makrofronten noterades blandade signaler utifrån ett amerikanskt perspektiv. BNP mäktade inte med förväntningarna medan privatkonsumtion och Chicagos inköpschefsindex hamnade över förhandstipsen.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent till den nya rekordstängningen 1.574. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 22 miljarder kronor.

"Trots att rapportperioden hittills inte direkt imponerat ser vi en fortsatt god riskaptit mot bakgrund av ECB:s expansiva penningpolitik som ger stöd till aktier. Därtill är vi inne i en positiv månadsskifteseffekt. Nästa vecka får vi ledtrådar från inköpschefsindex från ett flertal olika länder och USA publicerar den viktiga jobbrapporten", sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

SCA-aktien steg hela 9 procent efter ett lättnadsrally där hygiendelen spände musklerna efter några kvartals klena prestationer.

"Lättnad är ordet. Båda affärsområdena Personliga hygienprodukter och Mjukpapper kom in starkare än väntat, vilket inte hänt på ett tag. Samtidigt fortsatte Skogsindustriprodukter att leverera bra", kommenterade Mikael Jåfs, analyschef på Kepler Cheuvreux, till Direkt.

Den gångna veckans tidigare rapportvinnare, Electrolux och Sandvik, hade båda en fin veckoavslutning med kursuppgångar på 1,4 respektive 2,1 procent.

Atlas Copco sjönk dock över 1 procent. Flera analyshus har övergett sina tidigare köpråd efter torsdagens rapport.

Tele2 tog på sig förlorarmanteln efter att ha sjunkit kring 5 procent.

Teleoperatörens svaga prognos för 2015 var den främsta orsaken till tappet.

"Det blir ännu ett år med oförändrad intjäning. Största frågan är väl varför prognosen inte är bättre och vad man har tagit hänsyn till", sade en analytiker till Direkt.

I sektorn fortsatte Telia Sonera ned 2 procent efter torsdagens lönsamhetsbesvikelse.

Oriflame backade ytterligare 3,4 procent efter torsdagens klena vinstindikation. En sänkt rekommendation från Credit Suisse samt försvagad rubel gjorde inte saken bättre på fredagen.

Så mycket bättre gick det för Nordnet med en uppgång på 4,9 procent. Bokslutet var överlag starkt och nätbanken bjöd på en utdelningshöjning.

Nätverksvideobolaget Axis rapport var ganska odramatisk. Enligt analytiker finns det viss oro för i vilken utsträckning bolagets höga försäljningstillväxt ska hålla i sig eller inte. Aktien slutade emellertid på plus 3,8 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi avancerade över 3 procent efter uppmuntrande försäljning av sina blödarsjukaprojekt.

Fredagens raket var Aspiro, verksamt inom mobiltjänster, som rusade 59 procent till kursen 1:05 kronor. Panther Bidco har lagt ett bud på just 1:05 kronor.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924
Nyhetsbyrån Direkt


SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -