På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NORDEA
KOMMUNICERAT UTDELNINGSLYFT I KORTEN 4 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2015-01-23 16:15

STOCKHOLM (Direkt) Analytikerna ställer sig överlag positiva till Nordea, först ut bland de nordiska storbankerna att bekänna färg för det fjärde kvartalet. Justerat för en stor IT-nedskrivning väntas 65 procent av vinsten delas ut.

Enligt SEB Equities spås fokus vid bankernas bokslut ligga på räntenetto, utdelningar och nya finansiella mål.

"Vi väntar oss ett bra resultat från Nordea med ett marginellt lägre räntenetto, men starka provisionsintäkter. Medan vi fortsatt tycker att konsensus ligger för högt för intäkterna så tror vi att lägre kostnader kan väga upp det. Vi tror att chansen är bra att Nordea beslutar om en högre utdelning än förväntat, vilket kan leda till positiva estimatrevideringar för 2015 - då Nordea guidat för att utdelningsandelen ska höjas igen", skriver SEB Equities.

För 2014 väntas vinsten per aktie, enligt SME Direkt, landa på 0:82 cent - eller 0:88 cent då man lägger tillbaka den IT-nedskrivning från det tredje kvartalet som enligt Nordea inte ska påverka utdelningen. Med en förväntad utdelning på 0:57 euro per aktie inför bokslutet ger det en utdelningsandel på 65 procent, upp från 56 procent året före.

Nordea har på senare tid hamnat i fokus på grund av sin exponering mot Ryssland, Finland och oljan (läs: Norge).

"Sentimentet är för närvarande svagt för Nordea mot bakgrund av makrooron kring Finland, Ryssland och Norge. Men vi tycker att grundscenariot reflekteras i estimaten. Vi tror att en framgångsrik exekvering av sparprogrammet tillsammans ned en gradvis minskad riskpremie för Nordea kommer att resultera i bra vinsttillväxt och en omvärdering av aktien", skrev Handelsbanken i en analys och upprepade köp med riktkurs 108 kronor.

Danske Markets konstaterar dock att Nordea-aktien underpresterade under det fjärde kvartalet på grund av valuta, lägre räntor och oro för bankens kreditkvalitet.

"Vi tror att Nordea kan avisera en ökning av sitt besparingsprogram på grund av svagare utsikter för intäktstillväxten", skrev Danske Markets, som har Nordea som så kallad top pick 2015 med köprekommendation och riktkursen 103 kronor.

Nordeas mål är att minska kostnaderna med 5 procent i lokala valutor 2015 jämfört med 2013.

Credit Suisse har sänkt sin syn på Nordea till underperform och målar upp en än mer dyster intäktsbild.

"Vi ser att intäkterna kan växa fram som en fråga för investerarna och en vändning i kreditcykeln (läs: högre kreditförluster), vilket inte speglas i värderingen på 1,3 gånger justerat bokfört värde", skrev Credit Suisse i en analys.

I det fjärde kvartalet ser analytikerkåren i snitt framför sig ett i stort oförändrat räntenetto mot föregående år på strax under 1,4 miljarder euro. Totalt väntas intäkterna landa på 2,5 miljarder euro och kostnaderna på 1,2 miljoner.

Efter avdrag för förväntade kreditförluster på 167 miljoner euro i kvartalet (180) väntas ett rörelseresultat på drygt 1,1 miljarder euro under fjärde kvartalet (1,0).

* Av de 30 analytiker som totalt bidragit till SME:s konsensus har 20 stycken lämnat sin rekommendation. Elva har köp/öka, fem behåll/neutral och fyra sälj/minska för aktien. Snittet för riktkursen anges till 99:62 kronor.

* Nordeas bokslut släpps klockan 7.00 den 28 januari följt av presskonferens 9.30 och telefonkonferens 14:30.

Andreas Joons +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -