På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NORDEA
CHF-EXPONERING I ÖSTEUROPA NEDÅTRISK, MEN BEGRÄNSAD (Direkt)

2015-01-16 15:39

STOCKHOLM (Direkt) Efter Schweiz centralbanks oväntade beslut att överge valutagolvet mot euron kommer troligen fokus åter att riktas mot lån i schweizerfranc i Öst- och Centraleuropa.

Det skriver Anders Svendsen, chefanalytiker på Nordea, i ett marknadsbrev på fredagen.

"Exponeringen är i dag mycket mindre än den brukade vara och därför ser vi begränsade risker mot den finansiella stabiliteten. Förstärkningen av schweizerfrancen innebär dock nedåtrisker för de ekonomiska utsikterna i regionen och ökar valutariskerna", skriver han.

Han skriver att Polen är det land med störst exponering mot schweizerfranc, men samtidigt är landet det i särklass starkaste i regionen. 37 procent av bostadslånen är i schweizerfranc och 22 procent av hushållens totala lån, till ett värde som motsvarar ungefär 8 procent av BNP.

Ungern har tvingat fram konverteringar av lån i schweizerfranc till forint och har därmed en begränsad exponering. Även Rumänien har en viss exponering och i Kroatien och Serbien har hushåll lån i lokal valuta som är indexerade till schweizerfrancen.

Anders Svendsen konstaterar att det än så länge varit ganska måttliga rörelser på valutamarknaderna i Östeuropa, vilket antyder att marknaden delar Nordeas syn att det inte är några stora risker. Han menar att det för större valutarörelser nog krävs att de ökade nedåtriskerna också materialiseras.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -