RUSFOREST
STARKA FINANSER ÖPPNAR FÖR UTDELNING 2016 - ORDF (Direkt)

2014-12-22 14:22

STOCKHOLM (Direkt) Skogsbolaget Rusforests just avslutade försäljning av verksamheten i ryska Boguchany innebär att bolaget nu är mer fokuserat, lönsamt och på väg mot ett positivt nettoresultat. Den starka balansräkningen betyder att utdelning till aktieägarna kan bli en möjlighet framöver.

Det säger Rusforests ordförande Garrett Soden till Nyhetsbyrån Direkt.

Att koncern-vd:n Matti Lehtipuu lämnar sin post efter att ha vänt utvecklingen är enligt Garrett Soden en naturlig följd av att det numera mindre bolaget har hela sin verksamhet fokuserad till östra Sibirien.

"Nu ska vi fokusera på anläggningen i Magistralny i Sibirien och se till att vi förbättrar lönsamheten ytterligare", säger han.

Ruforest meddelade på måndagen att bolaget avslutat försäljningen av skogstillgångar och övrig verksamhet i Boguchany. Affären aviserades i mars 2014, men krisen i Ryssland ledde till att den avslutades tre månader senare än ursprungligen väntat.

Netto räknar bolaget med att erhålla 4,9 miljoner dollar, en ökning från den tidigare uppskattningen om 4,0 miljoner dollar.

"Skillnaden är i huvudsak kompensation för förseningen", säger Garrett Soden.

Sedan försäljningen gått igenom består Rusforest i stort sett bara av verksamheten i Magistralny i Sibirien. Den har länge varit bolaget viktigaste del, med en stor andel av försäljningen till den lönsamma japanska marknaden.

En del i satsningen blir en mindre pelletsfabrik, som väntas leda till en ökning av ebitda-resultatet för anläggningen med omkring 25 procent.

"Vi räknar med att det ska kosta i storleksordningen 4 miljoner euro, vilket vi kan betala med egna medel utan att låna. Förhoppningsvis ska vi vara klara till nästa årsskifte", säger Garrett Soden.

Verksamheten i Magistralny har sedan ett drygt år tillbaka styrts av Anton Bogdanov, med kopplingar till Rusforests störste ägare Nova Capital och dess dotterbolag Lesresurs. När nuvarande vd:n Matti Lehtipuu vid årsskiftet lämnar bolaget blir Anton Bogdanov därför i praktiken ny vd för bolaget.

Att Matti Lehtipuu avgår hänger samman med beslutet tidigare i höstas att sälja tillgångarna i Arkhangelsk, låter Garrett Soden förstå.

"Mattis vision var att bygga vidare i Arkhangelsk, där vi redan framgångsrikt har uppfört en pelletsfabrik. Nästa steg hade varit att investera i sågverket där. Krisen i Ryssland har dock gjort den vägen svår, så för honom fanns det inte längre någon tung uppgift i bolaget", säger ordföranden, som betonar att resten av bolagsledningen blir kvar.

Förutom en satsning på Magistralny kommer 2015 att präglas av diskussioner om ett samgående med Nova Capitals skogsbolag Lesresurs.

"Från Rusforests sida koncentrerar vi oss på att leverera flera kvartal i följd med goda ebitda-resultat. Vi har redan redovisat tre kvartal med positiva siffror och bör kunna fortsätta på det spåret", säger Garrett Soden.

Ett avtal med Lesresurs kan eventuellt bli klart till slutet av 2015. Någon brådska har Rusforests ordförande dock inte.

"För varje kvartal som går där vi kan visa lönsamhet stärks vår position i förhandlingarna. Tanken är att det sammanslagna bolaget ska vara listat i Stockholm och att vi ska ge ägarna utdelning", säger han.

Det skulle i så fall vara första gången bolaget ger en direktavkastning till sina ägare. En möjlig första betalning skulle kunna äga rum under 2016, men det finns också andra alternativ.

"Oron i Ryssland innebär att det kan dyka upp intressanta möjlighet till förvärv i östra Sibirien", säger Garrett Soden och betonar att något beslut om utdelning inte fattats.

Rusforest är efter höstens affärer i stort sett skuldfritt och kommer att sluta året med en nettokassa på i storleksordningen 10 miljoner dollar.

"Det är en stor fördel för oss. Marknadsräntorna i Ryssland ligger på 18-20 procent, men vi kan alltså investera med hjälp av egna medel utan att låna", konstaterar Garrett Soden.

Den ryska krisen påverkar dock investeringsklimatet negativt, vilket knappast är bra för ett bolag med hela sin verksamhet i landet, medger ordföranden.

"Makroklimatet är givetvis negativt för oss, men fundamentalt ser vi inte några stora förändringar i verksamheten och vi jobbar vidare som vanligt för att nå lönsamhet. Den svagare rubeln gynnar oss på kortare sikt, eftersom vi har våra intäkter i dollar och kostnader i rubel", säger han.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -