SKINGSLEY
FARLIGT GÖRA SIG BEROENDE AV UTLÄNDSKT KAPITAL (NY) (Direkt)

2014-07-04 08:53
(Tillägg: Från stycke sex)

VISBY (Direkt) Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley varnar för beroende av utländska kapitalförvaltare när det gäller svenska hushållsskulder.

Det sade hon vid ett seminarium i Visby på fredagen.

Hon konstaterade att varannan lånad krona är finansierad av utländska kapitalförvaltare, "och det går bra så länge som förtroendet för Sverige är starkt".

Om detta ändras av faktorer här hemma eller utomlands innebär detta en stor risk för svensk ekonomi, sade hon.

"Vi ska vara försiktiga att göra oss beroende av internationella kapitalförvaltare för hushållen", sade Cecilia Skingsley.

Hon sade tidigare till journalister att hon tycker att Finansinspektionens insatser är bra och att de kommer att bidra till att stärka bankvärlden, men att hon inte är mindre orolig eftersom hushållen fortsätter att "bygga skuld".

Hon konstaterade att Riksbankens räntesänkning ger ny stimulans åt skuldsättningsviljan och därför är det viktigt att regeringen ser över och vidtar åtgärder för att begränsa denna stimulanseffekt.

"Regeringen talar ju mycket om vikten av robusta offentliga finanser, då är det rimligt att även hushållen ska ha det", sade Cecilia Skingsley.

På en fråga på seminariet om hur hon ser på Vänsterpartiets och Socialdemokraternas förslag om att bredda Riksbankens inflationsmål med ett sysselsättningsmål svarade hon att det enligt hennes sätt att se det så ingår sysselsättningen tydligt i uppdraget.

Hon sade också att riksdagen redan har prövat (och avslagit) frågan om ett eventuellt sysselsättningsmål och att Maastrichtfördraget dessutom sätter ganska snäva begränsningar.

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund, som också deltog i seminariet, indikerade att hans parti inte intresserade av ett sysselsättningsmål för Riksbanken.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -