ANDERSSON (S)
"MIN AMBITION ÄR ATT HÖJA SKATTETRYCKET" (Direkt)

2014-06-29 14:52

VISBY (Direkt) Det är inte aktuellt att återinföra fastighetsskatten, men skattetrycket ska upp.

Det sade Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, vid en utfrågning i Dagens Industris regi i Visby på söndagen.

"Min ambition är att vi ska öka skattetrycket. Pengarna ska användas till investeringar i vår gemensamma välfärd... Men allt bygger på att fler kommer i arbete", sade hon.

Hon tillade att det är rimligt att höja skatterna för de riktigt rika och att det är viktigt med progressiva inslag i skattesystemet.

Hon påminde om att Socialdemokraterna länge diskuterat möjligheten till en ny blocköverskridande skattereform, men konstaterade att intresset från borgerligt håll hittills varit begränsat. Hon lyfte fram flera faktorer som förändrats sedan den förra stora skattereformen i början på 1990-talet, som att EU-medlemskapet påverkat skattesystemet mer än förutsett, globaliseringen, klimatförändringarna och den demografiska utmaning som hon ser komma om 10-20 år.

"Jag ser inga behov av stora, ofinansierade skattesänkningar, jag ser behov av höjda skatter", sade hon.

På en fråga varför det är så viktigt att hålla fast vid överskottsmålet på 1 procent av BNP då vi har en rekordlåg statsskuld upprepade Magdalena Andersson sin kända hållning att det ekonomiska ramverket är "något att hålla sig i" och att det är en farlig politik att släppa det utan att ha något annat att hålla sig i. Det tycker hon att regeringen har gjort och "då är man på en sluttande isgata".

Magdalena Anderssons inställning är att man så småningom kan diskutera nivån på överskottsmålet, men att vi inte är där än eftersom vi just nu har ett ganska gynnsamt demografiskt läge.

Magdalena Andersson konstaterade också att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har olika syn på tillväxt, men gick inte in på vad det kan få för konsekvenser för ett möjligt regeringssamarbete i höst.

Däremot sade hon att hon inte vill kompromissa om vare sig JAS-plan, framtiden för Bromma Flygplats, antalet kärnkraftsreaktorer eller Förbifart Stockholm.

På en fråga om hon ser välfärdssektorn som en tillväxtbransch svarade hon att efterfrågan på dessa tjänster kommer att öka i takt med att allt fler blir äldre och i den känsliga frågan om vinster i välfärden sade hon att det är helt oacceptabelt att ta ut stora vinster samtidigt som kvaliteten sänks. Hon kallade avregleringen av sektorn för "väldigt naiv".

"Vi måste ha väldigt tydliga kvalitetskrav och långsiktighet. Vi vill städa upp i den här verksamheten", sade Magdalena Andersson.

Fyra ekonomer som bjudits in att recensera Magdalena Anderssons framträdande var helt eniga - hon är vår nästa finansminister.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, sade samtidigt att det är ett "jättestort frågetecken" vilken finanspolitik vi får efter valet, eftersom flera partier ju måste förhandla. Dessutom är det i väldigt stor utsträckning omvärlden som sätter agendan och en svensk finansminister har rätt litet manöverutrymme.

Annika Winsth, Nordeas chefekonom, uppmanade Magdalena Andersson att "våga vara mer ekonom än politiker", och tänka långsiktigt. Nu handlar debatten alldeles för mycket om "här och nu", enligt henne.

Magnus Henrekson, vd Institutet för Näringslivsforskning, varnade för riskerna med att öppna "Pandoras ask" när det gäller överskottsmålet, medan Ola Pettersson, LO:s chefekonom, trodde att Magdalena Andersson var lite för optimistisk beträffande när den demografiska utmaningen blir aktuell, han tror den kommer tidigare.

Robert Bergqvist sade att han tror att vi i Sverige sett botten på nedgången för skatterna, det är heller inget specifikt svenskt fenomen, men konstaterade att det är svårt att avvika från omvärlden när det gäller företagssidan.

På en fråga om vad som kan utlösa nästa ekonomiska kris trodde Ola Pettersson och Robert Bergqvist på Kina, Magnus Henrekson en sprucken bostadsbubbla, medan Annika Winsth lyfte fram att Europas svaga tillväxt, som inte lyckas få ned arbetslösheten, och det växande utanförskapet kan leda till social och politisk oro.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -