AFRICA OIL
NYTT GASFYND I SALA, KENYA (NY) (Direkt)

2014-06-24 08:33
(Tillägg: mer information genomgående i text)

STOCKHOLM (Direkt) Africa Oil meddelar att det gjort ett gasfynd vid Sala-projektet på block 9, onshore Kenya. Borrningen av brunnen, som nådde ett djup om 3.030 meter, påträffade flera sandstensintervall som innehöll olja och gas.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ett övre gasbärande intervall testade torr gas till en maxtakt på 6 miljoner kubikfot per dag (mmcf/d) från en 25-meters nettokolumn. Intervallet hade gasinnehållande sand på över 125 meter och det fanns gas-vattenkontakt vilket innebär att det finns potential att borra uppför på strukturen, så kallat up-dip. Ett lägre intervall testade i lägre takter från en 50-meters potentiell kolumn.

Det bör också noteras, skriver Africa Oil, att det fanns spår av olja och små mängder olja kunde återvinnas under borrning och testning, vilket indikerar att det finns potential för en så kallad olje-down-dip på strukturen.

Africa Oil är operatör på block 9 med 50 procents andel. Marathon Oil Kenya har resterande 50 procent.

En plan på att följa upp detta fynd är för närvarande under utvärdering av partnerna i samråd med den kenyanska regeringen. Planer som diskuteras inkluderar en uppförslokalisering för att bekräfta arealen på de gaszoner som testats där hela sandintervaller kan delas över gas-vattenkontakten. Vidare övervägs en nedförslokalisering för att testa en stratigrafisk klyfta på strukturen som är i samma ålder som zonerna i den närliggande Ndovu-1-brunnen där olja och gas påträffats.

Africa Oil överväger också att borra en brunn på sidan av den stora Bogal-strukturen för att bekräfta detta potentiellt stora gasfyndet. En uppskattning av potentiella resurser för Bogal ligger på 1,8 biljoner kubikfot gas.

Bolaget anser att det finns en mycket stark marknad för gasutveckling i Kenya och för diskussioner med kraftbolag och med regeringen för olika gasprojekt. Fyndet på block 9 har potentialen att erbjuda mer kostnadseffektiva resurser för kraftprojekt i landet, skriver bolaget.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt


Africa Oil - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -