ACANDO
CONNECTA-AFFÄR GER SNABBARE MARGINALFÖRBÄTTRING - VD (Direkt)

2014-06-09 16:32

STOCKHOLM (Direkt) Konsultbolaget Acandos bud på sektorkollegan Connecta avser att skapa en tydlig ledare på den nordeuropeiska konsultmarknaden. Om affären går igenom kommer den marginalåterhämtning som inletts att kunna accelerera.

Det sade Acandos vd Carl-Magnus Månsson vid måndagens analytikerpresentation.

"Båda bolagen är på väg åt rätt håll. Vi tror att vi kan accelerera den processen och komma tillbaka till våra historiska marginaler snabbare tillsammans, än vad vi var och en hade klarat av på egen hand. Vi ska bli norra Europas starkaste konsultfirma", sade han.

Acando offentliggjorde på måndagen ett aktiebud på det mindre Connecta, vars styrelse rekommenderar budet. Initialt har aktieägare som representerar drygt 27 procent av rösterna ställt sig positiva till sammanslagningen.

Acando redovisade en rörelsemarginal på 4,6 procent under 2013. Connecta låg drygt 3 procent under samma period.

Den planerade marginalförbättringen hänger dels samman med rena synergieffekter på den administrativa sidan, som till exempel sammanslagning av huvudkontor, dels med möjligheterna att kunna ta större affärer än tidigare.

Bolagen hoppas på synergier på 25 miljoner kronor årligen från och med 2015. Det är alltså en snabb process som väntar.

"Vi räknar med att integrationsprocessen ska vara färdig i det tredje kvartalet, eller senast en liten bit in i det fjärde. Det får inte ta för lång tid", sade Carl-Magnus Månsson, utan att vilja ange kostnaderna för integrationen.

En risk i samband med sammanslagningar av personalintensiva konsultbolag är att nyckelpersoner väljer att hoppa av. Båda bolagen har historiskt haft vissa problem att behålla personal, medgav Acandochefen, som dock sade sig inte vara särskilt orolig i det här fallet.

"Budet har fått ett fantastiskt gensvar internt, även om en och annan kanske var lite förvånad. Även feed-backen från kunderna har varit positiv", sade Connectas vd Leif Lindqvist.

En viss personalrotation är dock oundviklig, konstaterade båda cheferna. Någon personalminskning, förutom inom administration, väntar inte.

Utöver besparingar är ett avgörande motiv till samgåendet att bolaget växer i storlek och därmed kan knipa uppdrag från större kunder. Tidigare har Acando med knapp nöd lyckats få affärer med bolag som det norska konglomeratet Orkla.

"När vi nu blir större finns ännu fler sådana affärer som vi tidigare inte kunnat adressera. Då konkurrerar vi inte längre med nischspelare, utan med de stora globala aktörerna", sade Carl-Magnus Månsson.

Ytterligare ett argument för att storleken har betydelse är en trend i marknaden mot större projektleveranser, något som "nya Acando" får bättre förutsättningar att leverera.

Än är affären dock inte i hamn. Av Connectas storägare har alltså bara tre hittills uttalat sitt stöd för budet.

"Jag är hyfsat komfortabel med att vi når 90 procent. Vi har säkrat några av de största ägarna, men andra har som princip att inte uttala sig i förväg. Vi har dock sökt informellt stöd hos flera institutioner och känner oss skapligt säkra", säger Carl-Magnus Månsson till Nyhetsbyrån Direkt.

En av dem som inte svarat officiellt är Swedbank Robur, med 9,2 procent av rösterna i Connecta.

"Vi ser den industriella logiken, men vill göra vår hemläxa ordentligt. Vi ska titta närmare på det här, men att styrelsen rekommenderar budet och att det är ett aktiebud är naturligtvis intressant i sammanhanget", säger Åsa Nisell, ansvarig för ägarstyrning på Swedbank Robur.

Av Connectas storägare har fjärde AP-fonden, Skandia Liv samt Tikk2 - ett ägarbolag kontrollerat av nuvarande och tidigare Connectaägare - stött budet öppet. Tikk2 har dock sålt, enligt ett pressmeddelande på måndagen, sin post om drygt 10 procent kontant till två av Acandos styrelsemedlemmar. Detta under förutsättning att affären går igenom.

Är det här ett sätt att erbjuda olika ägare olika villkor?

"Nej, den här affären gjordes mellan ägare och inte mellan bolagen. Tikk2 har velat realisera sina tillgångar och det har funnits ett antal aktörer som varit villiga att köpa deras aktier", säger Carl-Magnus Månsson och hänvisar till skattemässiga konsekvenser för Tikk2.

Namnet på det nya bolaget kommer att bli Acando på koncernnivå. I vilken form namnet Connecta ska användas är ännu inte beslutat.

Vidare framgick att Carl-Magnus Månsson blir vd för det sammanslagna bolaget, medan Connectachefen Leif Lindqvists framtida position ännu inte är definierad.

"Nya Acando" ska också behålla Acandos finansiella mål och utdelningspolicy, som båda reviderades i början av maj 2014. Vinsten per aktie ska öka med minst 10 procent per år och ebita-marginalen ska "uthålligt" överstiga 10 procent. Dessutom ska minst hälften av resultatet efter skatt delas ut till aktieägarna.

Med den nya konstellationen ska målen kunna nås snabbare än tidigare aviserat är tanken.

"Vi talade tidigare om en treårsambition, med hopp om att det skulle gå fortare än så. Med hjälp av det här samgåendet tror jag att det går att snabba upp den processen", sade Carl-Magnus Månsson.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -