FINNVEDEN BULTEN
STARKT RESULTAT, HÖG TILLVÄXT 1 KV -ANALYT (Direkt)

2014-04-29 15:40

STOCKHOLM (Direkt) Fordonsunderleverantören Finnveden Bulten steg på tisdagen till en ny rekordnivå på Stockholmsbörsen, sedan bolaget rapporterat sitt resultat för det första kvartalet.

I delårsrapporten framkom också att arbetet med att utvärdera en eventuell uppdelning av koncernen under året har "intensifierats".

"Det var en bra rapport, med ett rörelseresultat cirka 7 procent bättre än i mina kalkyler", säger Jon Hyltner, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Finnveden Bultens resultat för det första kvartalet blev 46 miljoner kronor justerat för engångsposter, med en rörelsemarginal på 5,1 procent.

"Det var en klart högre marginal än för samma period i fjol. Då har bolaget ändå tagit uppstartskostnader för de nya kontrakt som aviserats och som kommer att leda till leveranser senare i år", säger Jon Hyltner.

Till det kommer en organisk försäljningstillväxt om 25 procent.

"Jag tror att de kan fortsätta att växa på det sättet resten av året. Det är svårt att hitta något annat tillverkande bolag som växer på samma sätt", konstaterar Handelsbanksanalytikern.

På pluskontot noteras också att en uppdelning av bolaget förefaller ha kommit ett steg närmare. Arbetet har inte bara intensifierats, ledningen ser också positivt på en delning, framkom det i rapporten.

"Jag tror att en uppdelning är en bra idé och det gör nog marknaden också", menar Jon Hyltner.

Finnveden Bultens vd Johan Westman ville vid tisdagens telefonkonferens inte säga vilka alternativ som står till buds vid en eventuell uppdelning.

"Jag ser två alternativ. Det ena är en split på samma sätt som när Haldex delades upp. Det andra att de hittar en köpare till Metal Structures-divisionen, men jag lutar åt det första alternativet", säger Jon Hyltner.

Finnveden Bulten handlades vid 15.30-tiden till 75:25 kronor, en uppgång med 3,4 procent sedan måndagens stängning. Rekordkursen 78 kronor nåddes tidigare på dagen.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Bulten - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -