STORA ENSO
ANALYTIKER UPPREPAR REKOMMENDATIONER EFTER RAPPORT (Direkt)

2014-04-24 11:57

STOCKHOLM (Direkt) När de nordiska skogsanalytikerna smält intrycken från onsdagens kvartalsrapport från Stora Enso upprepar en rad av dem sina tidigare rekommendationer, i vissa fall med justeringar av riktkurserna. Av de sex analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av har ingen ändrat sin rekommendation.

"Den starka kvartalsrapporten och solida guidningen bekräftar vår syn att Stora Enso kan leverera en hälsosam vinsttillväxt under 2014", skriver Danske Bank, som upprepar sin köprekommendation och höjer riktkursen till 9:00 euro, cirka 81:60 kronor, från tidigare 8:70 euro.

Vd Jouko Karvinens oväntade besked att han tänker lämna sin post uppfattar Danske Bank positivt. En ny vd skulle kunna växla upp bolagets transformationsprocess, menar Danske, som tror att det kan bli en trigger för aktiekursen.

Stora Enso rapporterade ett operativt rörelseresultat om 182 miljoner euro, omkring 10 procent mer än väntat i SME Direkts prognossammanställning.

Swedbank konstaterar att resultatet var starkt och att det nya massabruket i Uruguay i princip är klart för driftsättning. Banken upprepar köprekommendation och riktkurs 9:00 euro.

Även Kepler Cheuvreux har en positiv inställning till massa- och pappersjätten. Inte minst bolagets utsiktsavsnitt lockar.

"Totalt sett var utsikterna något bättre än väntat", skriver mäklarfirman, som har en köprekommendation och riktkursen 8:50 euro, cirka 77:10 kronor.

En ny målkurs levereras av DNB Markets, som höjer till 8:00 euro, cirka 72:60 kronor, från 7:50 euro. Rekommendationen är behåll.

Bankens analytiker oroar sig för utvecklingen av tidningspapperspriserna under årets andra hälft och påpekar också det råder osäkerhet om när det nya massabruket i Uruguay kommer att bidra positivt till rörelseresultatet.

Nordea behåller sin skeptiska inställning till Stora Enso. Lägre resultat för pappersverksamheten och den försenade produktionsstarten i Uruguay motiverar den försiktiga hållningen.

Att vd:n tänker lämna bolaget menar Nordea har satt fart på diskussionerna om en sektorkonsolidering, nu dock utan stöd av stigande vinster och med en påfallande hög värdering.

Nordea upprepar sin säljrekommendation och riktkurs om 7:00 euro, cirka 63:50 kronor.

Mest negativ är SEB Equity Research, som sänker sin riktkurs till 6:20 euro, omkring 56:25 kronor, från 6:50 euro.

"Kvartalsresultatet var visserligen bättre än vi hade väntat, men motiverar ändå inte en höjning av helårsestimaten", skriver bankens analytiker.

Stora Enso handlades vid 11:30-tiden på torsdagen till omkring 7:52 euro i Helsingfors och 68:25 kronor i Stockholm. Rensat för att utdelningen om 0:30 euro, 2:72 kronor, var nedgången ungefär 1,5 procent för dagen.

På torsdagen, rapportdagen, steg R-aktien knappt 6 procent.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Stora Enso R - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -