NEW YORK
KRING OFÖRÄNDRAT, APPLE UPP EFTER RAPPORT, DJIA OFÖR (Direkt)

2014-04-24 16:42

STOCKHOLM (Direkt) Aktiekurserna på Wall Street rörde sig närmast i sidled under inledningshandeln av en rapporttung torsdag. Marknaden belönade Apple-aktien efter rapporten som överträffat prognoserna. Bland vad som skulle kunna ha dämpat investerares riskaptit fanns fortsatta oroligheter i Ukraina och en jobbsiffra som var något sämre än marknadens förväntningar.

Kring klockan 16.30 var storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average oförändrat på indexnivån 16.498, samtidigt som det bredare S&P 500 noterades 0,1 procent högre på 1.876. Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 4.136.

Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 650 miljoner på Nasdaq.

Statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 24.000 till 329.000 personer förra veckan. Analytikerna hade räknat med 315.000 nya sökande.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg med 2,6 procent i mars, vilket var en högre uppgång än analytikernas prognoser.

Vidare på makrofront tycks förra veckans nedtrappningsavtal gällande Ukraina haft begränsad effekt. På torsdagen rapporterade Ukrainas inrikesdepartement att fem separatister dödats i en anti-terroraktion och att ukrainska regeringsstyrkor tagit bort tre väghinder i staden Slovjansk.

På bolagsfronten stod teknikrelaterat i centrum.

Apples rapport, som inkom efter onsdagens stängning, överträffade analytikernas förväntningar på nästan samtliga punkter, även om Ipad-försäljningen var något under prognoserna. Vid sidan av den starka rapporten aviserade bolaget även om ett utökat återköpsprogram och en aktiesplit.

Apples aktie rusade nära 8 procent.

Även Facebook rapporterade både intäkter och resultat som var över prognoserna, och aktien handlades kring 0,4 procent högre.

"Extremt starka rapporter från Facebook och Apple är ett bevis på att det blir en bra rapportperiod. Majoriteten av de bolag som hittills rapporterat har överträffat förväntningarna. I takt med att sentimentet förbättras förefaller aktier fortsatt vara prioriterad tillgångsklass bland investerare", säger Richard Hunter, aktiechef vid Hargreaves Lansdown i London, till Bloomberg News.

Inom Dow Jones Industrial Average var Caterpillar längst fram med en uppgång på 2,8 procent. Maskintillverkaren redovisade ett justerat resultat per aktie för det första kvartalet som var betydligt över marknadens prognoser.

Även teleoperatören Verizons rapport var bättre än prognoserna, och helårsprognoserna upprepades. Aktien föll dock 1,6 procent, och tyngde utvecklingen i Dow Jones.

Vidare dämpade även Pfizer storbolagsindexet, med en nedgång på 1,7 procent. Sektorkollegan Eli Lilly, som föll 3,5 procent, redovisade lägre försäljning än väntat.

Vidare ur rapportflödet lämnade GM kvartalssiffror som gladde marknaden, aktien steg 2,4 procent.

På räntemarknaden sjönk räntan på en amerikansk tioårig statsobligation 1 punkt till nivån 2,69 procent.

Martin Hedengren +46 8 51 91 79 11
Nyhetsbyrån Direkt


General Motors - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -