INTRUM
UTBUD SKULDPORTFÖLJER GOD, KONKURRENS HÅRD - VD (Direkt)

2014-04-23 08:50

STOCKHOLM (Direkt) Intrum Justitia upplever att utbudssidan vad gäller portföljer med förfallna fordringar är god, och väntar sig att så kommer att vara fallet kommande tre till fem år, samtidigt som konkurrensen är fortsatt hård.

Det säger vd Lars Wollung till Nyhetsbyrån Direkt.

"Investeringsmarknaden är god men det finns också mycket kapital som behöver bli sysselsatt, så det är hård konkurrens om portföljer. Vi hade ett fenomenalt bra kvartal för ett år sedan, och vi kommer in under den nivån, men man behöver inte gå tillbaka långt i tiden för att se att 688 miljoner kronor var vad vi köpte för på ett år", säger han.

I det första kvartalet minskade investeringarna med omkring 25 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, till 688 miljoner kronor. Mätt på rullande tolv månader ligger investeringsvolymen nu i häradet 2,2-2,3 miljarder kronor.

"Vi sätter inget måltal för det, och finanssektorn som helhet bör heller inte sätta mål på volym. Det blir fel som makrokrisen har visat. Vi vill investera i alla portföljer som möter våra kriterier, ju mer desto bättre desto bättre, men vi är extremt disciplinerade prismässigt", säger Lars Wollung.

Intrum Justitias nettoskuld steg till 1,68 gånger i relation till ebitda-resultatet vid utgången av det första kvartalet, fortfarande en relativt låg nivå enligt bolaget.

"Vi kommer primärt alltid att investera i vår affär, investeringar i köpta fordringar eller små- och medelstora förvärv inom kredithanteringen. När vi ligger under 2,0 i nettoskuld/ebitda är det högst sannolikt att, som vi sett under det senaste året, att vi kommer att komplettera med återköp på rimliga nivåer", säger finanschef Erik Forsberg.

Förutsatt att stämman beviljar styrelsen föreslaget mandat har Intrums styrelse för avsikt att därefter fatta beslut för det andra kvartalet om fortsatta återköp om maximalt 150 miljoner kronor under detta kvartal.

Andreas Joons +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -