RÅVAROR
SMÅ RÖRELSER, BASMETALLER NÅGOT HÖGRE, BRENT NED (Direkt)

2014-04-17 14:24

STOCKHOLM (Direkt) Priserna på råvaror visar generellt små förändringar i torsdagens eftermiddagshandel. Basmetallerna stiger något överlag, medan Brent-oljan noteras något lägre.

Vid klockan 14.15 handlas WTI-oljan i första termin 0:01 dollar högre till 103:77 dollar per fat. Priset på Brent har samtidigt sjunkit 0:24 dollar till 109:36.

Commerzbank anser att onsdagens och torsdagens minskade prisskillnad mellan WTI och Brent är svår att förklara, med tanke på att USA:s energidepartement i onsdags redovisade den största ökningen i amerikanska råoljelagren sedan 2001, men pekar ändå ut några möjliga förklaringar.

"Beror det på fallande råoljelager vid Cushing, som nu ligger på den lägsta nivån sedan oktober 2009? Eller stöttas den av den svaga dollarn, som sjönk tillbaka i går efter ett tal av Fed-chefen Janet Yellen? Har uppgången över 100-dollarstrecket fat gett upphov till ytterligare köp? Dessa är alla möjliga förklaringar", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Statistiken från USA:s energidepartement visade att råoljelagren steg med 10,0 miljoner fat förra veckan, vilket var långt över förväntningarna som pekade mot en ökning med 1,2 miljoner fat. Cushing-lagren, som är leveranspunkt för WTI-oljan, samtidigt med 0,77 miljoner fat.

Samtidigt fortsätter den geopolitiska oron i Ukraina att hålla marknadsaktörer uppmärksamma. På torsdagen hålls fyrapartssamtal i Genève mellan utrikesministrarna från Ukraina, Ryssland och USA samt EU:s höga utrikesrepresentant för att finna vägar att trappa ned krisen. USA har varnat för utökade sanktioner mot Ryssland om samtalen inte leder någon vart.

Den ryske presidenten Vladimir Putin sade under förmiddagen att han har rätt att skicka militär utomlands, men att han hoppas att han inte behöver skicka in trupp i östra Ukraina.

Han sade att han hoppas på en diplomatisk lösning och att det är grupper inom Ukraina som måste nå en kompromiss. Det är inte upp till USA och Ryssland att lösa krisen i Ukraina, de kan bara stötta en inhemsk lösning.

"Vapenskramlet i östra Europa spelar en roll för stadgan i oljepriserna. Prisernas motståndskraft trots den lageruppbyggnaden är anmärkningsvärd", sade Michael McCarthy, chefstrateg vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

I Ukraina fortsätter offensiven mot pro-ryska separatister och i Genève ska fyrpartssamtal om Ukraina hållas under dagen.

Basmetallerna stiger överlag. Kopparpriset är upp 23 dollar till 6.642 dollar per ton medan zink stiger 4 dollar till 2.071.

Nickelpriset som stigit kraftigt den senaste tiden har fortsatt upp på torsdagen, och noteras 219 dollar högre till 18.079 dollar per ton. Nickelmarknaden fortsätter att vara präglad av utbudsoro i spåren av det indonesiska exportförbudet av malm och krisen i Ukraina.

Ädelmetallerna visar små förändringar med guldpriset oförändrat på 1.303 dollar per uns och har både på onsdagen och torsdagen kretsat kring 1.300-dollarstrecket. Även silverpriset visar små förändringar.

"En del vinsthemtagningar kan fortfarande pressa tillbaka priserna till lägstanivåerna i april, eftersom handelsvolymerna fortsätter att vara ganska låga", sade Andrej Krjutjenkov, analytiker på VTB Capital, till Bloomberg News.

Marknaden har också fokuserat på Fed-chefen Janet Yellens tal på onsdagskvällen, där hon framhöll att Fed kommer att stå fast vid sitt åtagande om att stödja återhämtningen i den amerikanska ekonomin. Hon manade vidare investerare att bevaka utvecklingen på arbetsmarknaden och för inflationen för indikationer om Fed räntepolicy.

"När USA-ekonomin fortsätter att återhämta sig kommer guld fortsatt att pressas. Situationen i Ukraina betyder bara att det kommer att finnas köpare när priserna sjunker under 1.300", sade Wang Xiaoli, chefsinvesteringsstrateg vid CITICS Futures i Shenzen.

Noteringar klockan 14.15

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin                        +0:01 USD    103:77
Brent, första termin                      -0:24 USD    109:36

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar                                      +23 USD     6.642
Zink                                         +4 USD     2.071
Aluminium                                    +0 USD     1.875
Nickel                                     +219 USD    18.079
Bly                                          +1 USD     2.143
Tenn                                       -198 USD    23.252

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld                                      +0:05 USD  1.302:60
Silver                                    +0:01 USD     19:68

Dollarindex (högre = starkare USD)        -0.16         79.64

Magnus Gerentz +46 8 5191 7934
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -