NEW YORK
RAPPORTER SATTE TON INFÖR PÅSKHELG, DJIA -0,1% (Direkt)

2014-04-17 22:30

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna noterades generellt för svaga uppgångar på torsdagen, som var sista handelsdagen inför påskledigheten. Rörelserna färgades till stor del av kvartalsrapporter, vilket höll tillbaka utvecklingen i storbolagsindexet. Samtidigt dämpade samtal kring Ukraina en del av oron för en eskalering av konflikten.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent lägre på indexnivån 16.410. Det bredare S&P 500 steg samtidigt 0,1 procent till nivån 1.865, och tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,2 procent till 4.095.

Omsättningen uppgick till 760 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq.

"All tendens till en minskning av konflikten borde vara en lättnad för marknaden. Kombinera det med en positiv ton gällande kvartalsrapporterna, då får du en stigande marknad", sade Terry Morris, på National Penn Investors, till Bloomberg News.

Utrikesministrarna för Ukraina, Ryssland och USA samt EU:s utrikesrepresentant samlades i Genève på torsdagen för att diskutera pågående kris. Enligt uppgifter höll förhandlingarna på längre än planerat.

Rysslands president Vladimir Putin sade vidare att han hoppas slippa sända trupper till östra Ukraina, även om han menade att han har rätt att skicka militär utomlands.

Investerare tog även fasta på amerikansk makrostatistik under skärtorsdagen.

Federal Reserve Philadelphias näringslivsindex steg till 16,6 i april. Förväntningarna låg på en uppgång till 10,0.

Annan statistik visade att färre personer än väntat anmälde sig som arbetslösa förra veckan i USA.

Vidare steg Bloombergs konsumentförtroendeindex något, även om det var kvar på en nivå som visade att fler var negativa än positiva.

På bolagsfronten steg General Electrics aktie 1,7 procent, mest i Dow Jones. Konglomeratet lämnade en rapport som i stort sett prickade analytikernas förväntningar och innehöll upprepade helårsprognoser.

Sämre gick det för United Health och IBM som var i botten av Dow Jones med tapp över 3 procent. Bolagen missade marknadens försäljningsprognoser i respektive kvartalsrapport.

Även American Express, som rapporterade efter onsdagens stängning, höll tillbaka utvecklingen i Dow Jones (-1,4%).

Bland övriga rapportbesvikelser återfanns Google, som på den sena onsdagskvällen redovisade ett justerat resultat om 6:27 dollar, jämfört med prognoserna om 6:44. Både A- och C-aktien tappade kring 3,7 procent följande handelsdag.

Morgan Stanley och Goldman Sachs överträffade marknadens prognoser för både resultat och intäkter i sina delårsrapporter. Aktierna steg 2,9 respektive 0,1 procent.

På räntemarknaden steg räntan på en amerikansk tioårig statsobligation 9 punkter till nivån 2,72 procent.

Martin Hedengren +46 8 51 91 79 11
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -