NEW YORK
UPPGÅNGAR MED FED-FOKUS, YAHOO STARK, DJIA +1,0% (Direkt)

2014-04-16 22:31

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna var på frammarsch under onsdagen, efter en välfylld makroagenda. Industridata, tal från Janet Yellen och Feds månatliga Beige Book stod i centrum.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,0 procent högre på indexnivån 16.423, samtidigt som det bredare S&P 500 stärktes 1,1 procent till 1.862. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 1,3 procent till 4.086.

Omsättningen uppgick till 670 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.

"Makrostatistiken fortsätter att komma in helt okej, och vi tror inte att värderingen på aktier är överdriven. Marknaden finner naturliga nivåer att rekylera på, och vi ser kvartalsrapporter som är något bättre än väntat samt utsikter för det kommande kvartalet som är upplyftande", sade Jim Russel, aktiestrateg på U.S Bank Wealth Management, till Bloomberg News.

Fed-chefen Janet Yellen sade vid sitt tal inför Economic Club of New York att centralbanken står fast vid sitt åtagande att stötta ekonomin. Förändringar i inflation eller arbetslöshet är faktorer som skulle kunna ändra policyhållningen menade hon.

I sin månatliga konjunkturrapport Beige Book skrev Fed att den ekonomiska aktiviteten steg i de flesta av distrikten, med stöd av en återhämtning från den stränga vintern.

Bland amerikansk makrodata steg industriproduktionen för mars mer än väntat.

I turerna kring Ukraina, som följs noga av finansmarknaderna, har USA och dess europeiska allierade hotat med nya sanktioner mot Ryssland. På torsdagen ska sändebud från Ukraina, Ryssland, EU och USA mötas i Genève för att diskutera krisen.

På bolagsfronten föll Bank of America 1,6 procent, efter att banken redovisat en förlust till följd av stämningskostnader på 6 miljarder dollar.

Yahoo rusade 6,3 procent. Rapporten var i linje med förväntningarna, men Kinesiska Alibaba, som Yahoo äger runt 25 procent i, redovisade en ökad försäljning med 66 procent.

Efter stängning inkom kvartalsrapport från Google, där sökmotorjätten redovisade ett justerat resultat per aktie om 6:27 dollar. Analytikernas förväntningar var ett resultat om 6:44 dollar. Efter en handelsdag med en uppgång om 3,8 procent till 556:54 dollar för c-aktien, backade aktien i efterhandeln till nivåer kring 524 dollar.

Även American Express och IBM redovisade för det första kvartalet efter stängning. IBM:s justerade resultat tangerade förväntningarna, medan American Express var strax över.

Av de få aktier som föll inom Dow Jones återfanns United Health och Johnson & Johnson som backade 1,7 respektive 0,5 procent.

Investmentbanken Moelis, som börsintroducerades på onsdagen till kursen 25 dollar (motsvarande ett värde på 1,6 miljarder), steg 4,6 procent till 26:15 dollar. Moelis var den första börsintroduktionen av en investmentbank i USA sedan finanskrisen.

På räntemarknaden steg räntan på en amerikansk tioårig statsobligation 1 punkt till nivån 2,66 procent.

Martin Hedengren +46 8 51 91 79 11
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -