FED
FORTSATT ÅTAGANDE ATT STÖDJA EKONOMIN - YELLEN (Direkt)

2014-04-16 19:00

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve står fast vid sitt åtagande om att ge stöd åt ekonomin för att främja återhämtningen.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen i ett förskrivet tal inför Economic Club of New York på onsdagen.

Fed-chefen uppmanade investerare att vara vaksamma gällande inflations- och sysselsättningsnivåerna för signaler om huruvida centralbanken kommer behålla nuvarande räntenivåer eller ej.

"Ju större avståndet blir mellan sysselsättningen och inflationen till respektive mål, och ju långsammare de prognostiserade framstegen är mot dessa, desto längre kommer Fed funds att hållas kvar i nuvarande intervall", sade Janet Yellen.

"Ett sådant angreppssätt understryker åtagandet från FOMC att behålla en lämplig nivå av ackommodering för att stödja återhämtningen", fortsatte hon.

Gällande arbetsmarknaden sade Janet Yellen att det inte råder några tvivel om att den är långt ifrån full sysselsättning, som Fed har bedömt till 5,2-5,6 procent, men hon indikerade samtidigt att målet är inom räckhåll.

"Det är relativt troligt att vi når full sysselsättning och prisstabilitet vid slutet av 2016, för första gången på nästan ett decennium", sade Janet Yellen.

Fed-chefen lyfte samtidigt fram att lönerna stiger i historiskt låg takt och sade att "sannolikheten att inflationen stiger över Feds tvåprocentmål är lägre än en ihållande nivå under 2 procent."

Martin Hedengren +46 8 51 91 79 11
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -