ERICSSON
STARK BRUTTOMARG VS INTÄKTSRISK 1KV-ANALYTIKER (OMS) (Direkt)

2014-04-16 17:54
(Omsändning pga ändring till rapporterad bruttomarginal, från tidigare justerad bruttomarginal, i andra punkten längre ned i texten)

STOCKHOLM (Direkt) Förväntningar om ökade operatörsinvesteringar i Europa och Kina tillsammans med Ericssons egna signaler om en bättre affärsmix framöver har bidragit till en stark kursutveckling det senaste kvartalet.

Frågan många analytiker ställer sig är om förväntningarna på Ericsson dragits upp för högt inför rapporten för det första kvartalet.

Nomura pekar i en analys ut bruttomarginalen som "triggern" i rapporten och tror att en marginal kring 35 procent krävs för att lyfta Ericssonaktien mer än 5 procent, vilket investmentbanken inte ser som troligt.

"Givet den senaste kursuppgången, tror vi att aktien kan vara sårbar och intäkter på 50 miljarder kronor med en bruttomarginal under 34 procent kan sannolikt räcka för att utlösa en kursnedgång på över 5 procent", skriver Nomura, som har en köprekommendation på Ericsson.

Nordea och Handelsbanken, som rekommenderar sälj respektive minska i Ericsson, tror att bruttomarginalen kan komma att överraska positivt första kvartalet. Intäkterna väntas däremot inte nå upp till förväntningarna, vilket enligt bankerna kan leda till en kursnedgång efter rapporten.

"Det är svårt att se att marknaden förblir oberörd av faktumet att intäkterna minskar", skriver Handelsbanken, som tror att Ericssons intäkter sjunker 4,5 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol.

Även Kepler Cheuvreux och RBC Capital Markets, som är positiva till Ericsson, tror på en mjukare start på året.

"Ett modest första halvår för Ericsson kan vända till ett positivt andra halvår och vi börjar se tidiga signaler på lte-utbyggnaden i Europa, samtidigt som China Mobiles investeringar i mobila nät väntas växa 30 procent", skriver RBC.

Viktiga punkter i rapporten:

* Försäljningen, som väntas ha minskat med 1 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, till 51,5 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning av 31 analytikers prognoser.

* Snittestimatet för bruttomarginalen ligger på 33,9 procent, en ökning från 32,0 procent motsvarande kvartal i fjol och från 32,9 procent fjärde kvartalet (exklusive patentintäkten från Samsung).

* En förbättring av rörelseresultatet ligger i korten, med en justerad rörelsemarginal som stiger till 8,1 procent första kvartalet, jämfört med 7,6 procent i fjol.

Analytikerkåren är övervägande positiva till Ericssonaktien. Två tredjedelar av analytikerna rekommenderar köp eller öka i aktien medan endast 14 procent har en negativ inställning till aktien.

Rapporten väntas onsdagen den 23 april klockan 7.30. En presskonferens hålls klockan 9.00 och en telefonkonferens inleds klockan 14:00.

Fia Forsman +46 8 5191 7923
Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -