BÖRSEN
BRED UPPGÅNG MED STÖD AV MAKROSTATISTIK, OMXS30 +1,0% (Direkt)

2014-04-16 17:42

STOCKHOLM (Direkt) De europeiska börserna handlades på dymmelonsdagen i positivt territorium med stöd av överlag marknadspositiv statistik från såväl Kina, som från Europa och USA. Stockholmsbörsens uppgång var bred, med 27 av de 30 aktierna i storbolagsindex på plus.

Vid stängning var OMXS30-index 1,0 procent upp till nivån 1.342,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 11 miljarder kronor.

Den tilltagande oron i Ukraina föreföll för dagen inte bekymra investerarna. Beväpnade proryska separatister uppgavs ha tagit kontroll över stadshuset i Donetsk, de ryska trupperna vid Ukrainas gräns sades vara i "mycket hög" beredskap och Nato har aviserat att organisationen avser att stärka sin närvaro i de östliga medlemsländerna.

Marknaden fokuserade dock alltså på inkommande makrostatistik, som tolkades optimistiskt. Sålunda steg BNP i Kina med 7,4 procent under det första kvartalet, en ökning som SEB-ekonomen Robert Bergqvist i en tweet beskrev som "lagom". Tillväxten var den svagaste på sex kvartal, men ändå något bättre än väntat.

Från eurozonen kom data som visade att inflationstakten minskade i mars, vilket bekräftade den rådande bilden av att ytterligare penningpolitiska stimulanser är att vänta framåt sommaren.

Vidare framgick att den amerikanska industriproduktionen steg mer än prognostiserat i både februari och mars, medan kapacitetsutnyttjandet nådde sin högsta nivå sedan 2008. Endast bostadsbyggandet visade sig svagare än väntat.

I toppen av OMXS30 återfanns bolag i vitt skilda sektorer. Securitas, MTG och SSAB tillsammans med Ericsson steg alla omkring 2 procent.

Dagens huvudnummer på rapportagendan var Getinge, som klättrade 2,1 procent. Rapporten var svårtolkad, men kursuppgången förklaras bland annat av ett resultat som visade sig bättre än väntat, trots en tidigare vinstvarning. Medicinteknikbolaget höll också fast vid sin försäljningsprognos för i år.

Uppåt var det även för lastbilstillverkaren Volvo. Deutsche Bank tror att en återhämtning på de globala lastbilsmarknaderna kommer att kompensera mer än väl för Volvos svaga mix och höjer därför sin rekommendation till behåll från sälj. Aktien steg 1,6 procent.

Vidare återhämtade SKF något av tisdagens nedgång, och adderade 0,7 procent. Andra verkstadsbolag noterade likartade uppgångar.

Högre basmetallpriser räckte inte riktigt till för att lyfta gruvbolagen Lundin Mining och Boliden, som adderade blygsamma 0,1 respektive 0,6 procent. Diamantproducenten Lucara Diamond vände däremot upp drygt 5 procent efter några dagars utförslöpa.

Oljebolaget PA Resources steg nästan 9 procent efter en rapport med bättre rörelseresultat än väntat. Vd:n uttryckte i en intervju med Direkt också förhoppningar om en lösning på utfarmningsproblemen i Tunisien under innevarande kvartal.

Även D Carnegie hade en bra dag och steg drygt 6 procent. Fastighetsbolaget har inlett förhandlingar om sammanslagning av sitt bostadsbestånd med Hyresbostäder i Sverige II, något som skulle trefaldiga beståndet.

I sektorn lyfte också Balder 7,7 procent efter att ha aviserat köp av 14 hotell från Pandox för 2,2 miljarder kronor.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -