CROWN ENERGY
STORT INTRESSE IRAK, STOR POTENTIAL SYDAFRIKA (Direkt)

2014-04-02 08:18

STOCKHOLM (Direkt) Oljebolaget Crown Energys licensrättigheter i Irak har rönt stort intresse bland andra oljebolag och diskussioner har inletts med flera större bolag om deltagande i utvecklandet av fyndigheterna inom licensen.

Det skriver Crown Energy i en operativ uppdatering.

I Sydafrika pågår alltjämt arbetet med fastställande av ny resursbas för Block 2B. Från den tidigare oberoende resurssammanställning, där ca 450 miljoner fat oljeekvivalenter tillskrivits licensen, var cirka 240 miljoner fat hänförliga till A-J-bassängen.

A-J-bassängen är det område som omfattats av det 3d-seismikarbete som fortlöpt under 2013 och som nu processats och är under slutlig tolkning.

Utöver information från ovan nämnda seismik har operatören samtidigt genomfört ett stort arbete med omvärdering och analys av den äldre datan från fyndighetsborrningen som genomfördes 1989.

Denna analys har "helt ändrat synen på befintlig fyndighet" och i kombination med den nya 3D-datan framträder ett klart större område som sannolikt innehåller olja eller gas, enligt pressmeddelandet.

"Detta gör A-J-bassängen intressant i sin helhet och kan i flertalet sektioner innehålla hydrokarboner i en mycket större omfattning än vad som tidigare indikerats. Initiala prognoser visar att det kan finnas flera miljarder fat oriskade oljeekvivalenter brutto i området", skriver Crown.

Baserat på den bevisade oljeförekomsten från fyndighetsborrningen 1989 är Crown Energys bedömning att det bör finnas betydande kommersiella mängder olja inom området. Det skulle innebära att fortsatta borrningar kommer att vara av utvärderingskaraktär snarare än prospekteringsborrningar.

I Ekvatorialguinea finns oljefyndigheten Venus som beräknas innehålla 18 miljoner fat utvinningsbar olja. En omorganisation av operatörskapet inom licensen pågår för närvarande inför nästa steg i utveckling av licensen som endera blir borrande av ytterligare prospekteringsbrunnar eller utbyggnad av det existerande oljefyndet.

"Utvecklingen i bolaget under de senaste sex månaderna har varit mycket positiv. Genomfört arbete i Sydafrika påvisar den mycket stora potentialen som finns i licensen samtidigt som vi tillträtt och påbörjat utvecklingen av licensen i Irak som även rönt stort internationellt intresse", säger Ulrik Jansson vd i Crown Energy.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt


Crown Energy - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -