D CARNEGIE
HUVUDÄGARE HAR LÅNGSIKTIGT ENGAGEMANG - ORDFÖRANDE (Direkt)

2014-03-27 07:06

STOCKHOLM (Direkt) Huvudägaren i First North-aktuella D Carnegie & Co, Stendörren-grundaren Lars Andersson och hans son Mikael Andersson, har ett långsiktigt engagemang i bolaget och avser inte att sälja några större poster i bolaget efter att den ettåriga inlåsningsklausulen löpt ut.

Det säger Knut Pousette, vd i D Carnegies största ägare Kvalitena AB (som verkar genom varumärket Stendörren), till Nyhetsbyrån Direkt efter D Carnegies presentation inför noteringen. Knut Pousette är dessutom styrelseordförande i D Carnegie, där han enligt prospektet äger 150.000 B-aktier.

"Vi har för avsikt att vara långsiktiga och ligga kvar. Vi vill verkligen behålla vårt innehav, och vill se en fortsatt stark position i bolaget i och med den expansion som vi står inför", säger Knut Pousette för Kvalitenas/Stendörrens räkning, och nämner den ettåriga inlåsningsklausul som huvudägaren har ingått. Själv berörs han och ett antal andra storägare av en halvårslång klausul.

Kvalitena kommer enligt Knut Pousette att efter en eventuell notering äga drygt 50 procent av rösterna D Carnegie AB (i dag drygt 70 procent). Kvalitena ägs till 90 procent av ett nederländskt holdingbolag, Dorco BV, som i sin tur ägs av Kvalitenagrundaren Lars Andersson, 68-årig före detta vd i olika industribolag, bland annat lastbilsvagnsbolaget Kilafors mellan Söderhamn och Gävle. Sonen Mikael Andersson är enligt Knut Pousette Stockholmsbaserad och heltidsverksam i Stendörren, vars kontor ligger på Strandvägen i Stockholm.

"Han är väldigt aktiv i bolaget, men har valt att fokusera på moderbolagets innehav och låter mig ta rollen som ägarrepresentant i D Carnegie", säger Knut Pousette om varför Mikael Andersson trots sitt engagemang inte sitter i någon av sfärens styrelser.

Den näst största ägaren i D Carnegie, Frasdale International BV med 20 procent av rösterna inför noteringen och drygt 14 procent efteråt, kontrolleras huvudsakligen av amerikanen Victor Malkovich och delvis av den svenska finansmannen Ranny Davidoff, enligt Knut Pousette.

Affärsmodellen är att förvalta bostadsfastigheter i de så kallade miljonprogrammen och renovera lägenhet för lägenhet när de blir vakanta i fastigheten. De renoveras till nystandard och hyrs ut till först och främst hyresgäster i samma bostadsområde.

"De är väldigt eftertraktade trots hyreshöjning; vi har en internkö på över tusen personer. Modellen är uppskattad av hyresgästerna och Hyresgästföreningen, då bolaget kan garantera att ingen måste flytta, och inte heller höjer hyran för hyresgäster som inte vill", säger Knut Pousette, och fortsätter:

"På så sätt, genom att bara renovera när hyresgäster frivilligt har flyttat ut, minskas risken för de konflikter som brukar uppstå när fastighetsbolag tömmer hela hus och renoverar dem för att sedan låta befintliga hyresgäster flytta tillbaka."

Hur känsliga är ni för om leverantörerna från Kina höjer priset på byggmateriel?

"Även om priserna fördubblas är risken inte så stor: materialkostnaden är bara runt en fjärdedel eller tredjedel av totalkostnaden för våra renoveringar, och av materialet kanske 30 procent kommer från Kina. Det vi sparar mest på är effektivt arbete av den arbetsgrupp som gör renoveringsarbetet", säger Knut Pousette.

Inte heller höjda arbetskraftskostnader - arbetskraften kommer enligt Knut Pousette framför allt från Sverige, men även från Polen och Baltikum - skulle ha någon större betydelse, säger han: förvaltnings- och elkostnader är betydligt större, och höjda räntor skulle ha en större effekt. Vad gäller räntekostnader tror D Carnegie på runt 30 procent lägre sådana efter en börsnotering än i dag, eftersom bankerna kräver lägre räntor från noterade bolag.

D Carnegie siktar på att listas på First North den 9 april, med teckningsintervallet 35-45 kronor. Teckningsperioden är 27 mars till 7 april (8 april för institutioner).

Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -