ANOTO
ÅTTA AV 86 GODKÄNDA VÅRDPROJEKT AVSER DIGITALA PENNOR (Direkt)

2014-03-06 15:17

STOCKHOLM (Direkt) Anoto, som tillverkar digitala pennor, stiger brant på torsdagens börs under hög omsättning efter beslut om att brittiska vårdinstanser har fått finansiering för teknikinvesteringar.

Men vad beskedet egentligen kommer betyda för Anoto vill eller kan bolagets vd Stein Revelsby inte närmare förklara.

Klart är att landets regionala vårdinstitutioner, så kallade truster, har fått finansiering på sammantaget 30 miljoner pund för investeringsprojekt i teknologi som ska underlätta arbetet för exempelvis sjuksköterskor.

I torsdagen pressrelease skriver Anoto att en majoritet av de anbud som bolaget har lämnat in har "beviljats".

Menar ni inte istället att majoriteten av de projekt som ni har lagt anbud på har beviljats finansiering?

"Jo, det stämmer", säger Stein Revelsby.

Det är alltså egentligen inga anbud från Anoto som har beviljats? Den formuleringen leder ju tanken till att ni har fått konkreta beställningar.

"Jag är ju norrman och releasen har jag skrivit på engelska och sedan har min finanschef översatt till svenska. Så du får ta en diskussion med honom om hur detta kan uppfattats på svenska", säger Anotos vd.

Har ni skrivit några kontrakt om att ni ska leverera digitala pennor till de här projekten?

"Både och. I många fall har vi ramavtal med kunder och detta är befintliga kunder. Om det handlar om nya kunder skrivs det nya avtal", säger Anotos vd.

Hur många projekt som Anoto eventuellt kan bli leverantör till vill Anotos vd inte säga, trots att uppgifterna är offentliga.

På hemsidan för det offentligt finansierade sjukvårdssystemet i Storbritannien, NHS, framgår att åtta av sammanlagt 86 godkända teknikprojekt "involverar" digitala pennor.

På den lista över de godkända projekten hittas fyra projekt med projektnamn som på något sätt innehåller digitala pennor. Vilka övriga fyra projekt som involverar digitala pennor vill Anotos vd inte berätta.

De förstnämnda fyra projekten har fått anslag på sammantaget 519.000 pund, motsvarande 5,5 miljoner kronor.

Anotos vd Stein Revelsby säger att bolaget saknar konkurrenter vad gäller de digitala pennor i England varför han är säker på att bolaget kommer att få beställningar med anledning av att dessa projekt har fått finansiering. Han medger samtidigt att det inte är säkert att hela summan tillfaller Anoto.

"Vissa projekt gör vi direkt med kunden andra projekt gör vi via partners", säger Stein Revelsby till Nyhetsbyrån Direkt.

De totalt 30 miljoner pund som nu har anslagits till nya teknikprojekt utgör en första runda av finansiering. Anotos väntar sig "ytterligare nya kontrakt" när nästa resursallokering sker. Av den initiala potten på 100 miljoner pund återstår 70 miljoner.

Anoto omsatte 144 miljoner kronor under 2013. Resultatet efter skatt uppgick till -168 miljoner kronor inklusive en goodwillnedskrivning om 69 miljoner kronor.

Aktien hade vid 15-tiden stigit cirka 10 procent till 1:27 kronor vilket ger bolaget ett börsvärde på 550 miljoner kronor. Vid den tidpunkten hade drygt 3.000 avslut gjorts.

Kursen i Anoto har stigit 312 procent sedan årsskiftet. Uppgången började när bolaget efter ett handelsstopp meddelande att bolagets styrelseordförande via advokat blivit kontaktad av en okänd aktör som var intresserad av bolaget.

Martin Hävner +46 8 5191 7919
Nyhetsbyrån Direkt


Anoto Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -