LUCARA DIAMOND
KAN BÅDE DELA UT OCH JAGA TILLVÄXT - VD (Direkt)

2014-02-24 08:59

STOCKHOLM (Direkt) Gruvbolaget Lucara Diamonds beslut att börja ge aktieägarna utdelning innebär inte att tillväxtmöjligheterna är uttömda.

Det betonar vd William Lamb i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi genererar tillräckligt med likvida medel för att både betala utdelning och för att kunna utnyttja de möjligheter till tillväxt som kan dyka upp", säger han.

Lucara meddelade på måndagsmorgonen att bolagets styrelse föreslagit en utdelningspolicy med halvårsvisa betalningar. Den första, på 0:02 dollar per aktie, väntas i juni.

Bolaget har tidigare avvisat tankar på en utdelning i närtid med hänvisning till det investeringsprogram vid Karowegruvan i Botswana som för närvarande genomförs.

"Beslutet är en effekt av att vi nu är ännu mer övertygade än tidigare om kvaliteten på de stenar vi utvinner i de södra delarna av gruvan", kommenterar Lucarachefen.

Förutom de halvårsvisa betalningarna öppnar styrelsen för att kunna ge extrautdelningar, kopplade till resultaten från de specialauktioner som hålls när ett tillräckligt antal stora och speciella rådiamanter utvunnits.

Nästa sådan hålls den 10 april, då 20 exceptionella diamanter på totalt nästan 1.200 carat ska säljas. Enligt William Lamb håller de en kvalitet som överstiger vad bolaget sålde i fjolårets specialauktioner.

När Lucaras utdelning blir verklighet är det den första direktavkastningen som blir tillgänglig för aktieägarna i något renodlat diamantbolag sedan 2008. Ryska Alrosa, som nyligen har börsnoterats, har dock flaggat för liknande planer och Petra Diamonds har lovat utdelning för 2016.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -