LUCARA DIAMOND
FOKUS PÅ KOSTNADER HÖJDE RESULTAT - VD (Direkt)

2014-02-21 10:49

STOCKHOLM (Direkt) När gruvbolaget Lucara Diamond summerar 2013, bolagets första hela år som producent av rådiamanter, har bolaget överträffat sina försäljningsprognoser med råge, samtidigt som kostnaderna varit lägre än väntat.

"Vi har utvunnit klart fler exceptionella stenar än vi vågat räkna med, men även utan dessa hade vi slagit våra ursprungliga prognoser och uppfyllt våra finansiella åtaganden", säger vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.

Förklaringen är inte bara ett stadigt flöde ur den normala produktionen, utan att kostnaderna varit lägre än väntat.

"När fjolåret började räknade vi med en kostnad på 23 dollar per brutet ton malm, men i slutänden blev det inte mer än drygt 18 dollar", säger William Lamb.

En tydlig fokus på kostnadskontroll i stort och smått ligger bakom utvecklingen, menar vd:n, som avser fortsätta på samma linje i år.

Lucara redovisade tidigt på fredagen intäkter om drygt 180 miljoner dollar för 2013, varav 72 miljoner härrörde från stora och ovanliga stenar. Vid årets början spåddes intäkter om 90 miljoner dollar, en prognos som sedan reviderades upp till 118 miljoner. Ebitda-resultatet för året landade på 103 miljoner dollar, cirka 670 miljoner kronor.

För 2014 är prognosen en kostnad på 31-33 dollar per ton malm, medan intäkterna väntas hamna i intervallet 150-160 miljoner dollar. Den försiktiga prognosen har mötts av en viss förvåning i marknaden.

"Vi har utvunnit ett antal stenar större än 100 carat även i år, men alla är inte av hög kvalitet. Vi vill inte spekulera om hur många högkvalitativa diamanter vi kommer att hitta, utan föredrar att vara lite konservativa i våra bedömningar", säger William Lamb.

Bolaget tvingas också till ett cirka fyra veckor långt produktionsstopp i samband med att anläggningen uppgraderas, vilket påverkar intäkterna negativt. De väntat högre kostnaderna hänger samman med att brytning planeras i områden med hårdare malm än tidigare.

"Men det finns goda chanser till att vi kommer in under kostnadsprognosen även för 2014", säger Lucaras vd.


Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt



Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -