RATOS
STABILISERING VÄNTAS HA FORTSATT - ANALYTIKER (Direkt)

2014-02-19 16:50

STOCKHOLM (Direkt) Ratos niomånadersrapport vittnade om en stabiliserad efterfrågan och tongångarna var relativt positiva från bolaget under presentationen i november.

Inför bolagets bokslut på torsdagsmorgonen väntar analytikerna sig nu att detta i stort sett ska ha fortsatt, och exempelvis Swedbank väntar sig "ljusare portföljutsikter efter en lång tid av svag utveckling" i en analys i tisdags, där köpstämpeln återanvändes.

Nordea instämmer i princip i detta resonemang, men anser värderingen av investmentbolaget vara ansträngd och ser inga direkta värdedrivare i närtid. Därför sänktes rekommendationen till sälj från behåll i måndags, med riktkursen 59 kronor. Dessutom råder enligt Nordea risk för att ytterligare kapitaltillskott i probleminnehav kommer att behöva göras.

Den egentliga värdedrivaren för Ratoskursen är vad innehaven kan säljas för. Detta framgår inte av kvartalsrapporterna, men ledtrådar ges i form av innehavens utveckling, och det är vad som brukar tilldra sig uppmärksamhet under rapportpresentationerna.

I senaste rapporten, som publicerades den 8 november 2013, betecknade Ratos bolagen AH Industries (bland annat vindsnurredelar), Diab (kompositer) och Hafa (badrum) som mest problematiska. Nordea nämner affärsinformatören Bisnodes kämpande med lönsamheten, och att det norska kaminbolaget Jøtul har fått kapitaltillskott. Det förstnämnda är inne i en omvandling manifesterad bland annat i att de svenska Bisnodebolagen flyttat ihop till ett och samma kontor, och en större avyttring har nylgien gjorts.

Samma dag som Nordea sänkte sin rekommendation upprepade SEB Equities sin "behåll"-rekommendation. I analysen resoneras kring den under 2014 väntat aktiva IPO-marknaden, och Bisnode, HL Display (butiksreklam), MCC (klimatsystem för specialfordon) och GS-Hydro (icke-svetsade rörsystem) nämns som exitkandidater.

Analytikerna spår att utdelningen behålls på den nivå den sänktes till inför fjolårets kommuniké, 3 kronor, enligt en sammanställning från SME Direkt per den 17 januari. I slutet av 2012 aviserade Ratos en sänkning av utdelningen till 3:00 från föregående års 5:50 kronor, till marknadens förtret: aktien backade med för Ratos höga 5,1 procent när nyheten aviserades.

Ratos bokslutskommuniké publiceras klockan 8.00 på torsdagen, och en rapportpresentation inleds klockan 10.


Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt



Ratos B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -