På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EMU
5,5% KAPITALKRAV PÅ BANKER VID STRESSTESTER - EBA (NY3) (Direkt)

2014-01-31 12:40
(tillägg: stycke sju)

STOCKHOLM (Direkt) De största bankerna i euroområdet kommer att behöva att deras kapital inte sjunker under 5,5 procent av tillgångarna vid en ekonomisk kris.

Det uppger den europeiska bankmyndigheten, EBA, på fredagen, rapporterar Bloomberg News och Reuters.

Kravet, som gäller kärnprimärkapitalrelationen (Common Equity Tier 1), kommer att ställas i det stresstester bland 124 banker som ska genomföras med början i slutet av maj. Resultaten kommer att publiceras i slutet av oktober.

Nivån är enligt källor lägre än de 6 procent som föreslagits av ECB vid diskussioner med EBA.

EBA:s metodologi lägger också grunden för ECB:s egna stresstester, som är den tredje delen av den övergripande bedömning som ECB ska göra innan de tar över bankövervakningen i november i år.

Enligt EBA kommer stresstesterna att omfatta bland annat motståndskraft mot kredit-, marknads- och statsrisker samt finansieringskostnader. Lokala övervakande myndigheter kan utveckla ytterligare landspecifika scenarier för att bedöma motståndskraften mot chocker.

Testerna kommer att omfatta perioden 2014-2016 och kapitalkraven ska vara förenliga med vad som krävs enligt Basel III i slutet av varje år. Kapitalkravet på 5,5 procent gäller under treårsperioden, men startpunkten är ett krav på 8 procent. Vilka teoretiska antaganden som kommer att gälla i stresstesterna kommer att publiceras i april eller maj.

ECB-chefen Mario Draghi har tidigare sagt att han vill övertyga investerare om att testerna är genomgripande och trovärdiga.

Den andra delen av ECB:s granskning av bankernas balansräkningar, Asset Quality Review (AQR), har ett kapitalkrav på 8 procent.

ECB kan i de efterföljande stresstesterna komma att ha högre krav än EBA och även inkludera fler långivare om de ser det som lämpligt.


Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån DirektMarknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -