POLITIK
S-MÅL FÖR ARBETSLÖSHET "RETORIK" - FORSLUND (IFAU) (Direkt)

2014-01-09 10:19

STOCKHOLM (Direkt) Socialdemokraternas mål om lägst arbetslöshet i EU 2020 är "politisk retorik". Om målet kan nås eller inte beror betydligt mer på hur världsekonomin utvecklas än på vilka beslut som fattas här hemma. Partiets nyckelförslag om en ungdomsgaranti riskerar att motverka sitt syfte.

Det säger Anders Forslund, biträdande chef och professor vid IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) till Nyhetsbyrån Direkt.

"Den viktigaste förklaringen till att arbetslösheten rör sig upp och ner är hur världskonjunkturen utvecklas. Går det bra i världen kan vi utan reformer komma till en ganska låg arbetslöshet. Går det dåligt i världsekonomin, som det gjort ett tag nu, är det tvärt om. Då spelar det inte så stor roll vad vi gör, utan det gäller framförallt att i alla fall inte göra så mycket fel", säger han.

Anders Forslund ser Socialdemokraternas nya arbetslöshetsmål som "politisk retorik mer än någonting annat".

"Det är alltid bra att vilja nå en låg arbetslöshet, jag har svårt att se att någon skulle vara motståndare till det. Sen kan man säga att en sådan utfästelse innebär att man också bakbinder sig själv och lovar att göra allt i sin makt komma dit, men riktigt intressant blir det om man lyckas tala om hur det ska gå till också", säger han.

I sin budgetmotion för 2014 skriver Socialdemokraterna att: "Det sysselsättningspolitiska ramverket ska byggas kring ett tydligt mål för jobben: Sverige ska mellan 2014 och 2020 öka antalet människor som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU".

I november låg den totala arbetslösheten på säsongsrensade 8,0 procent, enligt SCB:s senaste Arbetskraftsundersökning. Lägst arbetslöshet i EU i november hade Österrike med 4,8 procent.

Hittills har Socialdemokraterna presenterat två konkreta förslag för hur de vill minska arbetslösheten bland unga och de som står långt från arbetsmarknaden - ungdomsgarantin och att ersätta Fas 3 med Extratjänster.

Socialdemokraternas förslag om en ungdomsgaranti där arbetslösa ungdomar garanteras jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar kostar 7-8 miljarder kronor och ska genomföras stegvis vid en valseger.

"År 2014 föreslår vi ett första steg i införandet. Med bättre studievägledning, en förstärkt och förbättrad arbetsförmedling, fler möjligheter till utbildning, stöd till anställningar genom Yrkesintroduktionsavtal och ett brett engagemang från alla offentliga arbetsgivare är det fullt möjligt att sätta stopp för ungdomsarbetslösheten", skriver Socialdemokraterna i budgetmotionen.

Sammantaget beräknas det första steget i 90-dagarsgarantin ge "minst 37.000 nya jobb och utbildningsplatser", vilket motsvarar alla unga som varit arbetslösa i sex månader. Kostnaden är, enligt partiet, 5,1 miljarder kronor för 2014.

Anders Forslund, IFAU, är dock kritisk och tycker att Socialdemokraternas förslag i princip bara "kortsluter" den ungdomsgaranti som finns i dag, genom att den arbetslösa ungdomen direkt ska få andra typer av insatser.

Han säger att i den mån man vet något från forskningen är det att de flesta ungdomar som inte har jobb inte har sökt jobb på rätt sätt och att det är väldigt få som inte får jobb för att de inte har förutsättningar.

"Det finns en betydande risk för att man, om man sätter in andra typer av insatser så tidigt som efter tre månader, snarare riskerar att fördröja övergången till jobb för en del som skulle fått jobb om de hade sökt istället. Jag tycker själv att det inte känns som ett speciellt effektiv förslag, och dessutom förmodligen dyrt", säger Anders Forslund.

När det gäller Socialdemokraternas andra byggsten för att få fler i jobb, att avskaffa Fas 3 och ersätta detta med Extratjänster för personer som trots stora insatser inte kan få arbete på den ordinarie arbetsmarknaden är han mer positiv.

Det Socialdemokraterna föreslår är att 20.000 Extratjänster inrättas till avtalsenliga villkor, för att "stärka kvaliteten i vården och omsorgen, att påskynda upprustningen av miljonprogrammen och att stärka den ideella sektorn".

Anders Forslund ser visserligen Extratjänster till avtalsenliga villkor som "lite av en tulipanaros", men tycker inte heller att dagens Fas 3 har fungerat som det var tänkt.

Då är det, enligt honom bättre att den arbetslöse får göra något meningsfullt.

"Riskerar det att bli undanträngningseffekter är det något jag skulle säga är en smäll man får ta, alternativet skulle vara förtidspension och det vore ännu sämre", säger Anders Forslund.

Han tycker dock att man bör diskutera nivån på ersättningen, "det är rimligt att man ska få något som påminner om en lön om man gör något som påminner om ett jobb", men samtidigt är det bra att ha kvar ekonomiska drivkrafter.

"Man borde välja att lägga ersättningen så högt att ingen behöver gå på försörjningsstöd, men tillräckligt lågt för att det ska finnas några ekonomiska drivkrafter kvar för att söka jobb", säger han.

Socialdemokraterna har också en rad mer långsiktiga förslag och skriver i sin budgetmotion att Sverige behöver en aktiv näringslivspolitik för att skapa fler jobb och att partiet vill stärka förutsättningarna för innovation, export och tillväxten hos små- och medelstora företag.

Detta ska bland annat ske genom att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan och att företagare får tillgång till kapital och forskning, kortare betaltider och en ny företagarförmedling.

I sitt tal i Almedalen i somras sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven:

"Vi har inga mirakellösningar. Jag tror på de bestämda stegens politik. Först och främst är det dags att sluta att attackera de arbetslösa och börja attackera arbetslösheten."

Finansminister Anders Borg hävdade i samband med Socialdemokraternas budgetmotion i höstas att Socialdemokraternas politik inte är förenlig med partiets mål för arbetslösheten - det fattas nästan 280.000 jobb.

Och enligt Svenskt Näringsliv behövs det ännu fler nya jobb, drygt en halv miljon, fram till 2020 för att Socialdemokraterna ska kunna nå sitt mål, vilket skulle kräva ytterligare investeringar av näringslivet i storleksordningen 400-600 miljarder kronor.

Svenskt Näringslivs bedömning är att det skulle krävas "ett samlat grepp och en seriös plan" från Socialdemokraterna om de menar allvar med sitt mål - bland annat avreglerad arbetsmarknad, ett internationellt konkurrenskraftigt skattesystem, lägre kapitalbeskattning, en lösning på energifrågan, mer näringslivsinriktade statliga resurser på forskning och utbildning samt ytterligare regelförenklingar.

"Att sätta upp ett djärvt mål förtjänar respekt. Men för att målet ska kunna nås krävs en ekonomisk politik i en helt annan viktklass än den som hittills har presenterats av oppositionen", skrev Svenskt Näringslivs dåvarande vd Urban Bäckström och chefekonomen Ann Öberg på DN Debatt.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -