RÖRVIK TIMBER
KONJUNKTUREN HAR PASSERAT BOTTEN ENLIGT VD (Direkt)

2013-11-18 17:15

STOCKHOLM (Direkt) Sågverksindustrin har passerat botten i den värsta lågkonjunkturen sedan 70-talet. Det indikeras av fortsatt stabila priser och leveransvolymer i kombination med låga lager.

Det skriver sågverksbolaget Rörvik Timber i rapporten för det tredje kvartalet.

"Förlusttakten för industrin har varit oacceptabel. Stabila priser och leveransvolymer i kombination med låga lager pekar nu på att botten har passerats", menar vd Per Rodert.

Den europeiska byggmarknaden har stabiliserats och på vissa marknader ser Rörvik tydliga tecken på förbättringar. Detta gäller också på den viktiga nordafrikanska marknaden och även i USA.

Rörvik Timber sonderar nu terrängen för strukturella förändringar.

"Vi ser tydligt att sågverk och skogsägarföreningar som inte har ägare/medlemmar som är beredda att skjuta till lån eller kapital är sårbara. Detta innebär att branschens strukturomvandling kommer att fortsätta", fortsätter vd:n.

Bolaget aviserar också att produktionstakten ökas och att utnyttjandegraden stiger till 70 procent under det fjärde kvartalet, från drygt 50 procent under årets första nio månader.

Inför kommande kvartal bedömer Per Rodert att byggnationen i Europa och Nordamerika inte kommer att kunna ligga kvar på nuvarande låga nivå.

"Marknaderna i USA, Nordafrika, Mellanöstern och Kina förväntas att fortsätta förbättras och vissa positiva signaler kan även skönjas vad gäller den europeiska marknaden", skriver han.

Rörvik Timber redovisade på måndagen ett rörelseresultat om -13 miljoner kronor (-29) och ett resultat efter skatt om -18 miljoner (-41).


Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -