ETRION
BESKED OM EXPANSION TILL TREDJE LAND INOM 3-6 MÅN -VD (Direkt)

2013-10-17 09:28

STOCKHOLM (Direkt) Solenergiproducenten Etrion, som räknar med att näst intill fördubbla sin kapacitet genom ett nyligen offentliggjort projekt i Chile, fortsätter sin omvandling i hög takt.

Ett besked om en etablering på en tredje marknad väntar kommande halvår. Därtill knyts förhoppningar om sänkta räntekostnader till en omläggning av skuldportföljen, samtidigt som bolaget förhandlar om långsiktiga elektricitetskontrakt med chilensk gruvindustri.

Det säger vd Marco Northland i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har arbetat i nära ett år på ett projekt som innebär att vi går in i ett för oss nytt land. Jag hoppas kunna ge mer information inom tre till sex månader", säger han.

Etrions första och i dagsläget mest etablerade marknad är Italien, där bolaget har installationer med en sammanlagd kapacitet på 60 megawatt.

I Chile börjar konstruktionen av två anläggningar i slutet av 2013. Den ena, Aguas Blancas, är mindre men "mycket lönsam", medan den större, Salvador, har en kapacitet om 70 megawatt och byggs tillsammans med energijätten Total.

När de nya anläggningarna enligt planerna är i full produktion under 2015 ska bolaget vara i position att lämna en ordentlig utdelning, har Marco Northland tidigare förklarat. Det var ett besked som då mottogs väl av aktiemarknaden, som omgående fördubblade kursen på Etrionaktien.

Någon oro över förseningar, kostnadsöverskridanden eller produktionsproblem har Marco Northland inte.

"Enligt våra avtal står entrepenören för kostnader som uppstår till följd av eventuella förseningar eller budgetöverskridanden", säger han.

När en solenergianläggning väl är på plats är driftsäkerheten normalt mycket hög, med över 99 procents tillgänglighet. Teknologin är i grunden jämförelsevis enkel och de yttre förutsättningarna i Chile är ovanligt gynnsamma för solenergiproduktion.

"Dessutom har vi produktionsgarantier där entrepenören garanterar energiproduktionen under 20 år, vilket är väsentligt längre än branschstandarden. Det ger oss en mycket hög säkerhet vad det gäller vår framtida produktion", fortsätter Etrionchefen.

Elektriciteten från Salvadorprojektet kommer initialt att säljas på marknaden till rörliga spotpriser. Under 2014 hoppas bolaget dock att kunna skriva långsiktiga kontrakt med något eller några av de många gruvbolag som finns i regionen.

"Vi har redan inlett diskussioner. Prognoserna pekar på en kraftigt ökad efterfrågan på el från gruvindustrin i Chile under de kommande tio åren, så det finns gott om potentiella kunder", konstaterar Marco Northland.

Trenden med att gruvbolagen drar ned på sina investeringar mot bakgrund av de lägre metallpriserna märks dock även i Chile. Trots att vissa projekt skjutits på framtiden är det ingen tvekan om att efterfrågan på elenergi kommer att öka kommande år, slår Etrions vd fast.

Från den italienska delen av bolaget är kassaflödet positivt, men ett obligationslån som löper med 9 procents ränta tynger resultatet på nedersta raden. När Etrion nu breddar verksamheten blir kreditprofilen bättre och då hoppas bolagsledningen på bättre lånevillkor.

"En omfinansiering ingår också i planerna för 2014. Förhoppningsvis ska vi kunna få ned räntesatsen med ett par procentenheter", säger Etrionchefen.

Samtidigt fortskrider expansionsplanerna i Chile. Utöver Aguas Blancas och Salvador projekterar Etrion för fem nya anläggningar med en total kapacitet på 94 megawatt, som alla väntar på tillstånd. Byggstart beräknas preliminärt till det första kvartalet 2015.

Är då solenergi nyckeln till världens energiproduktion?

"Jag tror att sol kommer att stå för en mycket större del av elproduktionen i framtiden. Vi är nu i ett skede då fler anläggningar blir lönsamma även utan offentliga subventioner. Det stora språnget kommer att tas när kostnaderna för lagring av elektricitet sjunker väsentligt och solenergi därmed kan ge elektricitet dygnet runt", säger Marco Northland.


Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -