På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRS
RÄDSLA OCH GIRIGHET GER DÅLIGA FONDBESLUT - MORNINGSTAR (Direkt)

2013-02-18 13:45

STOCKHOLM (Direkt) Sett över den senaste tioårsperioden har den genomsnittliga fonden haft en årlig avkastning om 7,05 procent, men den genomsnittliga fondinvesteraren har samtidigt bara haft en årlig avkastning om 6,1 procent.

Det framgår av en rapport från analysföretaget Morningstar, som studerat utvecklingen under tioårsperioden som slutade den 31 december 2012.

När det gäller vissa typer av aktiefonder är skillnaden ännu större. Den största avvikelsen hittades i kategorin "internationella aktier", där den genomsnittliga fonden avkastat 10 procent årligen under de senaste tio åren samtidigt som den genomsnittliga investeraren i denna kategori haft en årlig avkastning under 7 procent.

Chefen för Morningstars fondanalys, Russel Kinnel, säger att dessa skillnader främst beror på att typiska investerare ser till fonders historiska utveckling och därför lockas till köp först efter kraftiga uppgångar.

Ett motsatt agerande vid kursfall, med försäljning som följd, förstärker denna effekt ytterligare. I värsta fall repeterar investeraren processen och köper en ny fond som gått bra, och förväntar sig ett annat utfall.

Russel Kinnel menar att det är rädsla och girighet som styr investerarnas beslut och exemplifierar situationen med de senaste två stora börsnedgångarna. Där vissa investerare satsat stora summor efter kraftiga uppgångar, för att sedan få se sina investeringar falla i värde och då säljas nära botten. Russel Kinnel säger att alla såklart inte följt detta mönster men påpekar att data visar att väldigt många tog fel positioner.

"Aktiefonder är långsiktiga investeringar och för att få bra avkastning ska man hålla dem över en längre tid. Förut baserade investerare sina beslut på hur fonderna gått under de senaste åren. Nu verkar det som om de fattar sina beslut baserat på nyhetsflödet de senaste 24-timmarna. Båda dessa sätt leder till dåliga beslut", säger fondanalyschefen.


Johan Sunnanängs +46 8 5191 7916
Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -