NEW YORK
DUBAI, GREKLAND OCH TYSK STATISTIK TYNGER, DJIA -0,9 (Direkt)

2009-12-08 16:34

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna öppnade ned på tisdagen efter förnyad Dubaifrossa, oro för den grekiska skuldsättning och svaga industrisiffror från Tyskland.

Många investerare avvaktade sannolikt även beskeden från president Barack Obama om nya jobbsatsningar, som väntas komma senare under dagen.

Vid 16.30 var Dow Jones Industrial Average ned med 0,9 procent till 10.305. Även S&P 500 var ned 0,9 procent till 1.094. Nasdaq sjönk med 0.7 procent till 2.174.

Omsättningen låg på 243 miljoner aktier på New York Stock Exchange medan den var 485 miljoner på Nasdaq.

Statistik över industriproduktionen i Tyskland som kom innan den amerikanska börsens öppning visade en nedgång med 1,8 procent under oktober jämfört med månaden innan. Analytikerna hade räknat med en uppgång.

Oron för utvecklingen i Dubai tilltog då Nakheel, som ägs av Dubai World, redovisade en förlust på 3,7 miljarder dollar för det brutna räkenskapsårets första sex månader.

Fitch sänkte dessutom Greklands långsiktiga betyg för valutaupplåning.

President Barack Obama kommer senare under tisdagen i ett tal presentera nya satsningar som ska bidra till att öka antalet jobb i USA. Det sade en företrädare för Obama-administrationen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtliga sektorer på de amerikanska börserna var rejält ned i den inledande handeln, allra tyngst såg det ut för verkstad- och konsumentbolagen.

Även ett par av IT-jättarna såg ut att ha en tuff dag framför sig.

Processortillverkaren Intel var efter en dryg timmes handel ned 2 procent och nätverktillverkaren 3Com var ned 1,4 procent.

McDonald föll med 2,1 procent i den inledande handeln efter att snabbmatskedjan rapporterat att den amerikanska försäljningen minskade med 0,6 procent under november. Globalt minskade försäljningen med 0,7 procent.

Öppnade positivt gjorde bland annat Merck & Co som, som var upp med 0.4 procent.

På obligationsmarknaden sjönk den tioåriga räntan med 6 punkter till 3,35 procent.


Margaretha Levander +46 8 5191 7910
Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -