På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sök på Placera

Duni går till slut mot bättre tider

Aktieanalys: Pandemirestriktioner, högre råvarupriser och chefsrockader har pressat Duni det senaste året. När corona-bromsen släpper tror vi att bolaget studsar tillbaka ganska snabbt och då följer aktien med.

Publicerad: 2021-05-18 12:03 av Martin Blomgren

Ingen given succé köpa nykomlingar

Börskommentar: Teckna i börsens nyintroduktioner, men var selektiv med att köpa aktier om du inte fick tilldelning. Det är slutsatsen när vi går igenom nyintroduktionerna på Stockholmsbörsen under 2020 och 2021.

Publicerad: 2021-05-14 14:24 av Martin Blomgren

Redaktionspodden: Ny superportfölj?

Redaktionspodden: Placeras Jesper Norberg, Martin Blomgren, Pär Ståhl, Karl Lans och Pekka Kääntä diskuterar veckans överraskande starka inflationssiffra från USA och hur den kan påverka börserna i höst.

Publicerad: 2021-05-14 13:42 av Placera.

Köpvärt Nent vill vinna Europa League

Aktieanalys: Nent siktar in sig på positionen som Europas ledande streamingbolag. Tillväxtambitionerna är aggressiva och även om det dröjer innan det blir skördetid för bolaget har kursfallet i aktien öppnat ett intressant läge.

Publicerad: 2021-05-12 09:41 av Martin Blomgren

Här är kursvinnarna efter V-Day

Börskommentar: Ett halvår har gått sedan dagen då Pfizer skickade ut vaccinnyheten som fick börsgolven världen över att börja koka. Värdeaktier och konjunkturkänsliga råvaror har sedan dess rusat medan teknikrallyt tappat kraft – men kommer trenden hålla i sig?

Publicerad: 2021-05-10 12:30 av Martin Blomgren

Aktierna med bäst förutsättningar

Redaktionspodden: Placeras Martin Blomgren, Pär Ståhl, Karl Lans och Pekka Kääntä pratar om aktierna med bäst vinsttillväxt, frossan för tillväxtaktierna, blankningar, långa megatrender, hur man ska positionera sig i den nya superkonjunkturen för råvaror samt egen handel.

Publicerad: 2021-05-07 15:17 av Placera.

Tieto Evry: Stor och stadig utdelare

Aktieanalys: Antalet IT-konsulter på Stockholmsbörsen blir allt färre, men de som är kvar blir större. Bjässen Tieto Evry lockar med stabil utdelning även om tillväxten inte bländar oss.

Publicerad: 2021-05-07 09:30 av Martin Blomgren

Nästa års nordiska vinstraketer

Aktiekommentar: Många bolag kommer i år att visa en stark vinsttillväxt i kölvattnet av pandemin. Problemet är att det bränslet snart börjar bli för gammalt för börsen och därför riktar vi blicken mot de nordiska bolag som väntas öka vinsten mest nästa år.

Publicerad: 2021-05-05 13:39 av Martin Blomgren

Placera tror inte Haldex återhämtning bromsar in på ett tag - fortsatt positiva till aktien

Haldex: Placera tror inte att fordonsteknikbolaget Haldex återhämtning kommer att bromsa på ett tag och är fortsatt positiva till aktien genom att räkna hem en marginalexpansion och försiktig tillväxt. Analytikern Martin Blomgren estimerar att Haldex når en tillväxt om tio procent i år med en justerad rörel ...

Publicerad: 2021-05-04 13:53 av Finwire

Marginalryck bådar gott i Haldex

Aktieanalys: Fordonsunderleverantören Haldex tog ett stort marginalkliv under första kvartalet och en stark efterfrågan på slutmarknaderna bådar gott. Vi tror inte att aktiens återhämtning bromsar in på ett tag.

Publicerad: 2021-05-04 13:27 av Martin Blomgren

"Ställer mig frågande till kursreaktionen"

Placera-TV: Placeras Martin Blomgren och Jesper Norberg diskuterar några av förra veckans rapporter och lyfter fram några rapportfavoriter innevarande vecka. Martin sammanfattar dessutom utfallen i Q1.

Publicerad: 2021-05-03 11:35 av Placera.

Här är det läge att bottenfiska

Redaktionspodden: Placeras Martin Blomgren, Pär Ståhl, Karl Lans och Jesper Norberg pratar rapporter, varför det lär vara fortsatt tufft för flyg och hotell efter pandemin, revansch för småbolagsindex, varför Pär gillar ryska Google, prishöjningar, säsongsvariationer och vad vi köper och säljer nu.

Publicerad: 2021-04-30 11:24 av Placera.

Placeras tretton köpvärda aktier

Köpvärda aktier: Börsen är svårflirtad trots starka rapporter, men intressanta aktier går alltid att hitta. På månadens lista över de aktier vi tycker är mest köpvärda finns både bolag med långsiktig medvind och aktier som borde få bättre utdelning på sina rapporter.

Publicerad: 2021-04-30 09:13 av Martin Blomgren

Kyligare tider väntar Electrolux

Aktieanalys: Stark tillväxt, gynnsam produktmix och prishöjningar som kompenserar för högre råvarupriser. Electrolux lyckades med det mesta under första kvartalet – men hur uthållig är medvinden?

Publicerad: 2021-04-28 15:06 av Martin Blomgren

Atlas Copco: Vad får kvalitet kosta?

Aktiekommentar: Halvledarbristen har skapat oro hos många industribolag men för Atlas Copco är det samtidigt en tillväxtmotor vilket rapporten för första kvartalet underströk. Frågan är om även Atlas Copcos aktie bör värderas som om det vore en bristvara.

Publicerad: 2021-04-27 12:56 av Martin Blomgren

"Aktien har inte råd med besvikelser i Q1"

Placera-TV: Placeras Martin Blomgren och Jesper Norberg går igenom morgonens rapporter från Fabege och SSAB. Dessutom pratar duon om förväntningarna inför flera av veckans rapporter. Martin sammanfattar dessutom utfallen i Q1.

Publicerad: 2021-04-26 11:08 av Placera.

Mer börsbränsle efter stark rapportvecka

Placerapodden: Placeras Jesper Norberg, Martin Blomgren, Pär Ståhl och Pekka Kääntä går igenom veckans rapportskörd. De diskuterar om SPAC:arna nått toppen, inköpschefsindex, förnyat intresse för ESG-bolagen och Pekka avslöjar vad som ligger bakom ränteuppgången som kom av sig.

Publicerad: 2021-04-23 15:29 av Placera.

Låga kostnader fixar vinstfesten

Aktiekommentar: Efter en intensiv rapportvecka på Stockholmsbörsen står det klart att en majoritet av bolagen lyckats överträffa uppskruvade vinstförväntningar. Efterfrågan biter bra, men det är låga kostnader som ligger bakom vinstfesten.

Publicerad: 2021-04-23 14:58 av Martin Blomgren

Volvo-rapporten skingrar tvivlen

Aktieanalys: Fordonsjätten Volvo lyckades skingra en hel del tvivel med sin starka rapport för det första kvartalet. Vi är fortsatt positiva till aktien och tror att kombinationen låg värdering, hög direktavkastning och stigande vinster kommer att driva kursen högre.

Publicerad: 2021-04-22 11:12 av Martin Blomgren

Spac-ballongen har tappat höjd

Börskommentar: Intresset för Spac-bolag har exploderat och Bure blev först ut på den svenska marknaden med sin notering. Samtidigt visar marknaden i USA allt fler tecken på att kylas av och flera Spac-aktier har en tuff vår bakom sig. Det är välkommet.

Publicerad: 2021-04-21 12:59 av Martin Blomgren

Behövlig paus i verkstadsfesten

Aktiekommentar: Gruvkunderna skriker efter ny utrustning, industriproduktionen fortsätter upp i april och kostnaderna hålls tillbaka. Det är några slutsatser att ta med sig från Sandvik in i resten av rapportperioden för industribolagen.

Publicerad: 2021-04-20 16:20 av Martin Blomgren

Traton: Ofärdigt men köpvärt

Aktieansly: Fordonsjätten Tratons storslagna ambitioner har mötts med viss skepsis på börsen. Det är inte utan anledning, men potentialen överväger ändå i våra ögon.

Publicerad: 2021-04-19 15:06 av Martin Blomgren

Rapportförväntningarna skjuter i höjden

Placerapodden: Placeras Karls Lans, Martin Blomgren och Jesper Norberg pratar om bland annat positiva vinstvarningar, förväntningar inför Q1-rapporterna, Microsofts senaste förvärv, framgångar för nätmäklare, utarbetade trädgårdsarbetare och nästa aktie på OMXS30.

Publicerad: 2021-04-16 14:43 av Placera.

Högtryck inför verkstadsrapporterna

Börskommentar: ABB:s omvända vinstvarning på torsdagen skruvar upp trycket ytterligare inför verkstadsrapporterna som börjar rulla in nästa vecka. Aktiekurserna och värderingsmultiplarna har sprungit i förväg och vi ser ett antal frågetecken som behöver rätas ut om kursoptimismen ska hålla i sig.

Publicerad: 2021-04-15 11:10 av Martin Blomgren

De knackar på OMXS30-dörren

Börskommentar: Stockholms storbolagsindex OMXS30 har sopat banan med de flesta andra index i världen i år. En stark bidragsgivare är nytillskottet Evolution – men vilka aktier knackar på dörren för att komma in härnäst?

Publicerad: 2021-04-14 08:59 av Martin Blomgren

Dags att väcka kycklingaktien?

Aktieanalys: Scandi Standard har påverkats negativt av både pandemin och av fågelinfluensan. Aktien har fört en slumrande tillvaro under tiden men kan vara på väg att piggna till.

Publicerad: 2021-04-13 12:44 av Martin Blomgren

Här tar vi hem vinsterna nu

Placerapodden: Placeras Pär Ståhl, Karl Lans, Pekka Kääntä och Martin Blomgren pratar öppna upp vinnare, en lyxaktie och en grön vinnaraktie, räntan och vad vi köpt och sålt i veckan. Pekka avslöjar varför han sålt sina svenska innehav och vad han letar efter nu.

Publicerad: 2021-04-09 12:33 av Placera.

Industritungt i Industrivärden

Aktieanalys: Vurmen för cykliska bolag på börsen har lyft Industrivärden till nya rekordnivåer. Slagsidan mot två industrijättar blir allt större och med låg substansrabatt landar vi i ett tydligt råd.

Publicerad: 2021-04-09 11:41 av Martin Blomgren

Inget öppet mål i Assa Abloy

Aktieanalys: Inte ens Assa Abloy stod emot pandemin i fjol men perioden med negativ tillväxt lär bli kortvarig. Att aktien ska klättra vidare på temat att världen öppnar upp är däremot inte givet.

Publicerad: 2021-04-08 11:00 av Martin Blomgren

USA: Prognoslyft inför rapporterna

Börskommentar: Analytikerna har successivt höjt sina förväntningar på de amerikanska bolagens vinster inför den kommande rapportperioden och räknar nu med ett lyft på 24 procent under kvartalet. Det är energisektorn som har tagit ledartröjan och något trendbrott för vinsttillväxten syns inte i närtid.

Publicerad: 2021-04-07 09:14 av Martin Blomgren

Visa fler resultat