På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sök på Placera

Här biter inflationen på börsen

Placerapodden: I veckans redaktionspodd går vi igenom inflationsvinnare och förlorare, biltvättar, stora däckaffärer, vinstvarnare och deklarationstips. Med Placeras Ellinor Beckett, Martin Blomgren och Karl Lans samt Lars Frick från Börsveckan.

Publicerad: 2022-03-25 13:27 av Placera.

Moskvabörsen delvis öppnad – fondspararna fortsatt fast

Rysslandsfonder: Att Moskvabörsen öppnat för ryska investerare verkar vara till föga hjälp för svenska fondsparare. Placera har talat med fondbolagen för att få deras syn på de stängda Rysslands- och Östeuropafonderna.

Publicerad: 2022-03-25 09:49 av Ellinor Beckett

Missa inte avdragen i deklarationen

Skatt: Ett sätt att så snabbt som möjligt få tillbaka eventuell skatt är att bara godkänna deklarationen utan att ändra något. Men då kan du gå miste om en och annan tusenlapp. Placera hjälper dig att maxa återbäringen.

Publicerad: 2022-03-24 09:02 av Ellinor Beckett

Hetaste branschen att investera i nu

Placerapodden: Ytterligare en börsvecka har passerat och Placera har spelat in ännu en redaktionspodd. Martin Blomgren, Pekka Kääntä, Ellinor Beckett, Ludvig Löngårdh, Pär Ståhl och Karl Lans pratar om veckans jätteskutt på börsen och en het och en sval sektor. Dessutom får Pekka bakläxa och Pär svarar på lyssnark ...

Publicerad: 2022-03-18 14:05 av Placera.

Så skattar du på utländska aktier

Aktier: Intresserad av att köpa utländska aktier, men tycker det verkar krångligt med skatten? Placera guidar dig genom käll- och stämpelskatter och kontoformer, så du inte skattar mer än du behöver.

Publicerad: 2022-03-18 09:42 av Ellinor Beckett

Nu har årets deklaration öppnat

Skatt: Från och med idag, den 15 mars, kan du deklarera. Placera ger dig årets nyheter och hur du gör lätt och rätt.

Publicerad: 2022-03-15 09:13 av Ellinor Beckett

145 000 kan inte byta PPM-fonder

PPM: Att sparare i Rysslandsfonder inte kan sälja sina fonder och heller inte byta dem mot andra PPM-fonder skrev Placera om tidigare i veckan. Men problemet är större än så. Ingen av dessa sparare kan heller göra några som helst byten i sina PPM-fonder förrän de stängda fonderna öppnas igen.

Publicerad: 2022-03-11 16:17 av Ellinor Beckett

Podd: Början eller slutet på nedgången?

Placerapodden: I veckans avsnitt av Redaktionspodden varvas ECB-kritik med skattetips och egna aktieköp och försäljningar. Pekka Kääntä, Martin Blomgren, Ludvig Löngårdh, Ellinor Beckett och Karl Lans talar också om heta branscher i sura börsklimat och om hur länge vi kommer att ha en, i bästa fall, sidledes börs.

Publicerad: 2022-03-11 11:18 av Placera.

Nu kan du bospara i HSB på ISK

Skatt: Möjligheten att spara i HSB Bospar har funnits i nära 100 år. Nu kan man även spara på investeringssparkonto, vilket inte gått tidigare.

Publicerad: 2022-03-11 09:10 av Ellinor Beckett

Stängda fonder kan delas upp

Fondbolagens förening: I spåren av den ryska invasionen av Ukraina kan fondsparare i Rysslands- och Östeuropafonder varken köpa eller sälja fondandelar. Nu vill Fondbolagens förening att Finansinspektionen och regeringen ska tillåta att fondbolagen delar upp fonder utifrån vilka innehav som går att värdera eller inte.

Publicerad: 2022-03-04 14:28 av Ellinor Beckett

Krigets följder på börserna

Redaktionspodden: Denna veckas Redaktionspodd gästas av vår systerredaktion Börsveckans analytiker Peter Hedlund. Tillsammans med Karl Lans och Ellinor Beckett avhandlas oljepriset, hur man kan bygga en inflationsskyddad portfölj och hur vi agerar när osäkerheten på marknaden är så stor som den är nu. Dessutom vad Pe ...

Publicerad: 2022-03-04 13:05 av Placera.

Allt du borde veta om AP-fonderna

Pension: Visste du att det är AP-fonderna som gör att pensionerna inte behöver sänkas och pensionsavgiften inte behöver höjas, fastän antalet pensionärer gör att utbetalningarna från pensionssystemet är större än inbetalningarna? Trots denna viktiga funktion lever dessa jättefonder en ganska anonym tillvaro. ...

Publicerad: 2022-03-03 13:16 av Ellinor Beckett

Blankning: kriminellt eller lagligt?

Blankning: Den som följer svensk affärspress har knappast undgått att det skett vad som kallats för en ”blankarattack” mot SBB, ett av Sveriges största fastighetsbolag, tillika småspararfavorit. Placera förklarar vad det är och vad som är tillåtet.

Publicerad: 2022-02-28 10:07 av Ellinor Beckett

Det här är Swift

Ryska invasionen: Att utesluta Ryssland från Swift är en av de sanktioner som diskuterats mest sedan Ryssland invaderade Ukraina. Placera förklarar vad det är och varför det skulle kunna vara så effektivt.

Publicerad: 2022-02-25 13:59 av Ellinor Beckett

Redaktionspodden: Läget just nu

Placerapodden: I veckans tidigarelagda avsnitt av redaktionspodden analyserar vi makroläget efter Rysslands invasion av Ukraina. Medverkar gör Ellinor Beckett, Pekka Kääntä, Karl Lans, Martin Blomgren och Pär Ståhl.

Publicerad: 2022-02-24 14:40 av Placera.

Rapportfloden: Blandade resultat

Q4: Fagerhult, Lundbergs, Byggpartner i Dalarna, Elekta, Jetpak och Sozap finns bland bolagen som fått nya riktkurser eller rekommendationer.

Publicerad: 2022-02-24 09:06 av Nyhetsbyrån Direkt/Placera.

Därför ska din brf amortera

Boendeekonomi: Våren är snart här och med den årets stämmor i bostadsrättsföreningarna. I föreningar med god ekonomi kan det vara lockande att sänka månadsavgiften om kalkylen tillåter, men i själva verket är det ofta bättre att amortera. Placera förklarar varför.

Publicerad: 2022-02-22 12:00 av Ellinor Beckett

Redaktionspodden: Vägskäl på stormig börs

Placerapodden: Dramatiska rapportreaktioner, korruptionsskandaler och ljusglimtar i börsoron avhandlas i veckans avsnitt av Redaktionspodden. Dessutom inflationsoro och Rysslandshot och såklart veckans aktieköp. Medverkar gör Pär Ståhl, Pekka Kääntä, Martin Blomgren och Ellinor Beckett.

Publicerad: 2022-02-18 12:40 av Placera.

Lär aktieanalys av proffsen, del 3

Aktier: Undvik att gå i aktieanalysens nybörjarfällor. I del 3 av Placeras introduktion till att bli sin egen aktieanalytiker delar Placeras och Börsveckans analytiker med sig av sina bästa tips – och ger råd om hur du undviker misstagen de själva gjort.

Publicerad: 2022-02-15 11:16 av Ellinor Beckett

Här finns de mest köpvärda aktierna

Placerapodden: Denna vecka pratar Ellinor Beckett, Martin Blomgren och Karl Lans om hotell-, flyg- och reseaktier, köpvärda aktier enligt teknisk analys samt bottenfisken i lyx, etiketter, fastigheter och mode.

Publicerad: 2022-02-11 13:55 av Placera.

Bli din egen tekniska analytiker – del 2

Aktier: Den fundamentala analysen analyserar bolaget – den tekniska analysen analyserar aktien. De två metoderna kan framstå som varandras motsatser, men kan med fördel kombineras. Placera ger dig grunderna.

Publicerad: 2022-02-11 09:17 av Ellinor Beckett

Bolån: Bankernas bolånekostnader stiger

Bolån: Att räntorna varit på väg upp är inget nytt, men visste du att räntestigningarna nu också börjar märkas på våra svenska bostadsobligationer? En av svenska bankers viktigaste finansieringskälla för bolån.

Publicerad: 2022-02-09 13:00 av Ellinor Beckett

Så bottenfiskar du inflationsvinnare

Redaktionspodden: Denna vecka pratar Ellinor Beckett, Martin Blomgren, Pär Ståhl, Karl Lans och Pekka Kääntä om frossan på börsen och varför det inte finns något tydligt slut på den, hur man ska agera när inflationen är hög och ett spektakulärt bottenfiske.

Publicerad: 2022-02-04 12:19 av Placera.

Bli din egen aktieanalytiker – del 1

Aktier: Fundamental och teknisk analys, nyckeltal och kanske en smula magkänsla. Vilket som är det bästa sättet att hitta de mest intressanta aktierna är förstås olika, men det skadar inte att kunna grunderna.

Publicerad: 2022-02-03 09:05 av Ellinor Beckett

TV: Höjdpunkterna i rapportveckan

Placera-TV: Pär Ståhl, Ellinor Beckett och Martin Blomgren summerar rapportveckan och vad de tycker varit höjdpunkterna på rapportperiodens början.

Publicerad: 2022-01-28 19:57 av Placera.

Podd: Nu går börsen in i en ny fas

Placerapodden: Pekka Kääntä analyserar veckans fedbesked och berättar om sin succéportfölj i januarifrossan i veckans avsnitt av redaktionspodden. I övrigt avhandlas starten på rapportperioden, värderingar och aktier som trotsat nedgången. Pär Ståhl avslöjar sitt djärva köp och Martin Blomgren och Ellinor Beckett ...

Publicerad: 2022-01-28 12:51 av Placera.

Placerapodden: Så går aktiefusket till

Placerapodden: Varför åker många som gör enpetare fast när algoritmhandeln kommer undan? Vem är den typiska marknadsmanipulatören och varför kan vi förvänta oss fler pump'n'dump-domar framöver? I detta avsnitt av Placerapodden gästas Ellinor Beckett av de två kammaråklagarna Jonas Myrdal och Jan Leopoldson från Ek ...

Publicerad: 2022-01-26 14:48 av Placera.

Aktierna vi dippköper i börsfallet

Placerapodden: I veckans redaktionspodd går vi igenom teknikfrossan på börsen, Sandviks konjunktursignaler, Microsofts storaffär, Netflix rysarrapport, våra egna PPM-val och vilka dippköp vi har gjort i turbulensen. Veckans spanare: Pär Ståhl, Martin Blomgren, Karl Lans och Ellinor Beckett.

Publicerad: 2022-01-21 13:23 av Placera.

PPM: AP7-spararna åter vinnare 2021

Pension: Är du en av dem som aldrig någonsin valt PPM-fond? Grattis! Då sparar du i AP7 Såfa som förra året steg över 31 procent och det är åtminstone rejält bättre än den genomsnittlige PPM-spararen.

Publicerad: 2022-01-21 10:22 av Ellinor Beckett

Tre frågor och svar om elstödet

Elpriser: Idag kom regeringens besked om hur hushållen med högst elförbrukning ska kompenseras för de rekordhöga elpriserna. Placera svarar på de vanligaste frågorna.

Publicerad: 2022-01-20 13:54 av Ellinor Beckett

Visa fler resultat