Arton köpvärda aktier i oktober

Köpvärda aktier Ännu en sur börsmånad är lagd till handlingarna och nu skiftar fokus från makro till bolagens prestationer under tredje kvartalet. Vi gör flera förändringar i listan inför rapportmånaden oktober.

Ränteturbulensen som fick börserna att vända ned i slutet av augusti var bara en försmak av vad som skulle komma i september. De senaste veckorna har centralbankerna på bred front höjt sina styrräntor och aggressiva tonlägen kring framtida höjningar på många håll har bidragit till att lyfta marknadsräntorna.

Det har inte uppskattats på börsen. I synnerhet inte när allt fler signaler tyder på att ekonomin kommer att bromsa in ordentligt nästa år och att konsumenter och företag står inför en energikostnadsbomb i vinter. Att en del bolag i fastighetssektorn har haft svårt att få vettiga finansieringsvillkor på obligationsmarknaden har ytterligare bidragit till att skapa oro och investerarnas humör har karaktäriserats av tilltagande rädsla.

I Stockholm stannade det breda indexet OMXSPI på en nedgång med 7,5 procent under månaden. Storbolagsindexet OMXS30, som hålls under armarna av storbankernas relativt starka utveckling, tappade 4,8 procent.

I USA har det också varit svettigt för aktieägarna och det breda S&P500-indexet föll över 9 procent. En tröst för svenska placerare är att USA-tillgångar har lyfts av den svaga kronan.

Just kronan kommer att vara en viktig faktor när fokus nu skiftar från makrostatistik och centralbankspolitik till den faktiska vinstutvecklingen i bolagen. Svenska exportföretag med intäkter i andra valutor och kostnader i kronor kommer att kunna dra stor nytta av valutautvecklingen.

Parallellt har stora dollarinköpare, exempelvis klädbolag och prylhandlare, fått ytterligare ett problem på halsen. Det underströk inte minst H&M:s rapport häromdagen där valutamotvinden var hård.

Med vinstvarningar från bolag som Thule, Mips och Electrolux är marknaden samtidigt förvarnad om det har varit fortsatt tufft för alla som säljer direkt till konsumenter. Den stora frågan inför rapporterna är snarare vilka andra sektorer som kan komma med överraskningar i form av oväntade efterfrågefall eller energikostnadssmällar som investerare och analytiker har underskattat.

En av få goda nyheter ur ett investerarperspektiv är att många faror redan är uppe på bordet nu och att det syns med besked i en pressad kursutveckling. Det kan öppna för lättnadsrallyn i rapportbolag vars verksamhet har tuffat på bra.

Nedställda kurser kan också locka fram ännu fler bud. Ett exempel fick vi se i vår aktielista för september då amerikanska Knowbe4 fick ett bud på sig.

Tillsammans med Afry, Munters och Universal är det aktier som har klarat den svåra månaden bra och stigit, men i övrigt har våra favoriter precis som börsen haft det tufft.

Så gick det för aktierna på septemberlistan

Trots budet får Knowbe4 stanna kvar på listan i oktober. Styrelsen utvärderar nu affären och aktien handlas en bit under budet på 24 dollar per aktie. En budstrid eller höjd kurs är inte omöjligt och skulle ett tillbakadraget bud få kursen att falla ser vi ändå Knowbe4 som en bra investering på lång sikt.

Däremot får ett par andra aktier lämna. Essity har inte utvecklats som vi hoppades och försvinner nu och även Blackrock blir petade då nuvarande marknadsklimat och stigande räntor inte gynnar den amerikanska kapitalförvaltaren.

Sandvik är en annan aktie som får respass tills vidare. Vi tror fortfarande att bolaget förr eller senare står inför en påtaglig uppvärdering efter avknoppningen av Alleima, men det är uppenbart att börsen inte är på det humöret så länge en konjunkturinbromsning är ett stort hot.

Det är dock ingen brist på andra intressanta aktier att fiska upp efter årets holmgång på börsen och vi tar nu in fler nykomlingar än vad som får lämna, delvis tack vare att vår nya kollega Daniel McPhee har anslutit och bidrar med tre kandidater: SCA, Atlas Copco och Hexatronic.

Bland övriga nykomlingar finns Securitas som kom med fina siffror för perioden juli-augusti och som är i slutfasen av sin nyemission, samt Cloetta som efter en genomklappning börjar se attraktiv ut igen.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i oktober

Afry

Teknikkonsulten Afry har hamnat på efterkälken i förhållande till branschkollegorna på börsen och värderas nu ovanligt lågt. Bolaget är inte opåverkat om konjunkturen viker men den relativt stabila verksamheten, bra direktavkastning och en solid halvårsrapport gör att vi ser goda chanser för återhämtning med låg risknivå.

Läs Placeras analys här.

Munters

Fukt- och kylbolaget Munters nya offensiv inom datacenters bär frukt och orderflödet visar att bolaget har träffat helt rätt den här gången, till skillnad mot de historiska problemen inom området. Stabil rapport och fortsatt lovande orderingång gör att vi håller fast vid aktien även om den kommit upp lite i värdering.

Läs Placeras analys här

Novo Nordisk

Den danska läkemedelsjätten kom med en urstark rapport för första kvartalet där bolaget höjde sina helårsprognoser, medan andra kvartalet bjöd på lite sämre utfall. Trots det är bolaget en långsiktig vinnare med sin dominans inom diabetesläkemedel kombinerat med potentialen i inbrytningen inom fetmasegmentet.

Securitas

Securitas håller som bäst på att ta in pengar för att finansiera storförvärvet Stanley Security, vilket förhoppningsvis blir starten på en resa mot mer digitala intäkter och högre marginaler. Att bolaget redan har avslöjat en stark utveckling i juli och augusti talar för att emissionen blir lyckad och det minskar samtidigt risken för negativa överraskningar på kort sikt.

Läs Placeras kommentar här.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar på att börsreaktionen är lite överdriven och att Cloetta dessutom lyckas behålla sin utdelning. Då tycker jag det finns potential för en uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång hyggligt. Myten är ju att vi köper minst lika mycket godis i kristider. Kostnaderna stiger visserligen men det är inget unikt för Cloetta. Kakao och sockerpriser tycks också vara på väg ner, även om den starka dollarn förstås ställer till det.    

Tokmanni

Finsk lågpriskedja som tog rejält med stryk under inledningen av året men som nu har planat ut. Tror att lågpris är attraktivt i dessa tider och med god direktavkastning så hör de till dem man ska ha i portföljen.

Thermo Fischer Scientific

Det breda medicinteknikbolaget Thermo Fischer Scientific borde kunna ge fin defensiv avkastning under den fortsatta björnmarknaden. Thermo Fischer Scientific är en aktie att köpa och glömma för den mycket långa portföljen.

Carl Zeiss Meditec

Carl Zeiss Meditec är världsledande inom medicintekniska hjälpmedel för diagnos och behandling av synfel (oftalmologi) och mikrokirurgi. Bolaget fortsätter att gå starkt och efterfrågan är mycket god i spåren av en åldrande befolkning. Carl Zeiss Meditec är en aktie som passar väl in i en långsiktig portfölj. De långsiktiga trenderna med en allt äldre, sjukare och alltmer välbeställd befolkning kvarstår.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Universal Music Group

Världens största musikförlag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen och gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.

Läs Placeras analys här.

Alphabet

Alphabet är ett av världens största teknikkonglomerat med en nettokassa på 150 miljarder dollar vilket känns stabilt i oroligare tider. Inträdesbarriärerna på marknaden är höga och bolaget är rimligt värderat efter den senaste nedgången. Efter aktiespliten är det stor sannolikhet för aktien att komma med i Dow Jones Industrial Average index. Detta skulle kunna leda till ett köptryck i aktien. Trots tuffa jämförelsetal var senaste rapporten stabil.

Läs Placeras analys här.

Knowbe4

Knowbe4 tillhandahåller den ledande molnbaserade utbildningsplattformen inom cybersäkerhet. Exempelvis kan phishing-attacker på plattformen simuleras med syftet att träna de anställda.

Nyligen bjöd Vista Equity 24 dollar per aktie vilket motsvarar en premie på drygt 40 procent, men aktien handlas en bra bit under budet. Man kan spekulera i budstrid eller att budkommittén anser att priset behöver höjas men risken finns att Vista drar tillbaka sitt bud. Å andra sidan är Knowbe4 en investering på lång tidshorisont. Köp och behåll aktien som en krydda till portföljen.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. Andra kvartalet var rekordstarkt, samtidigt som de fortsätter med ökade investeringar inom förnybara förpackningar och vindkraft. Bolaget har dessutom en hög självförsörjandegrad inom energi och logistik. Aktien bör klara sig bra vid fortsatt turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en starkare avslutning på året.

Hexatronic

Fiberteknikbolaget har starkt momentum och har nått framgångar i USA. Senast i somras tecknade bolaget ett treårigt avtal med Open Fiber USA värd 40 miljoner dollar. Bolaget bör gynnas av fortsatta investeringar i digital infrastruktur när kraften på kommunikationsnäten blir allt högre.

Läs placeras analys här.

Atlas Copco

Börsjätten Atlas Copco har precis som övriga börsen kommit ner ordentligt under året. Med bolagets historik, stabilitet och nu även en mer aptitlig värdering känns aktien köpvärd.

Läs Placeras analys här.  

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om.

ASML fortsätter att imponera i en stökig omvärld och levererade överraskande starka siffror för det andra kvartalet. För den långsiktige placerare ser framtiden ovanligt ljus ut.

Läs Placeras analys här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

LVMH

Lyxvarukonglomeratet LVMH levererade en överraskande stark kvartalsrapport och ledningen ser en fortsatt stor efterfrågan på bolagets produkter under årets andra halvår. LVMH-aktien brukar värderas högt, men nu är värderingen historiskt låg och en recession är väl inprisad i dagens aktiekurs. Vi tycker att aktien är för billig och att aktiemarknaden varit väl pessimistisk.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AFRY Köp 140,30 -
Munters Group Köp 78,15 -
Novo Nordisk B Köp 761,40 -
Securitas B Köp 77,60 -
Cloetta B Köp 17,61 -
Tokmanni Group Oyj Köp 11,18 -
Thermo Fisher Scientific Köp 507,47 -
Carl Zeiss Meditec A G Köp 107,45 -
Monster Beverage Köp 86,96 -
Universal Music Group N.V. Köp 19,33 -
Alphabet Inc Class C Köp 96,15 -
Köp 20,81 -
SCA B Köp 142,00 -
Hexatronic Group Köp 105,30 -
Atlas Copco B Köp 93,26 -
ASML Holding NV Köp 433,60 -
Air Liquide Köp 117,56 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 610,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -